Sørlandets pressepris 2006

38 innsendte forslag ble vurdert av juryen for Sørlandets pressepris. Her kan du fordype deg i vinnernes arbeid og juryens begrunnelser.

Endelig er Sørlandets pressepris oppe og går igjen. Det var 16 kandidater til Årets sak. 14 bilder og åtte tv-innslag ble meldt inn til presseprisen. Juryens begrunnelse i hver kategori ligger nederst på siden.

 

Sørlandets pressepris 2006


 

Årets sak

 

Ole Dag Kvamme og
Bjørn Atle Eide
Agderposten

 

Avisomtale av vinnerne

  Har gitt 226 sluttpakker siden 2001         
  Nye konsulenter skal hjelpe AE
  Styreleder bak badeavtale
  Konsernsjef og badeforkjemper
  Grøvan kan bli tvunget til å gå
  - Felt av skjult maktspill
  Lånte ut billige konsulenter
  Den tunge veien mot toppen
  Snakker ut om alt som gikk galt
  Direktør-kone på teppet
  Aviskone får refs for energilekkasje

 

Historien bak

Grundig og systematisk gjennomgang av konsernets regnskaper tilbake til 2001.
Oppsøking og kontakt med mange kilder, anslagsvis 40-50.
Tips fra kjente - og anonyme - kilder.
Kartlegging av nettverk internt i konsernet, samt i styrende organer.

 

Årets bilde

 

Tore-Andrè Baardsen
Fædrelandsvennen

 

 

Avisomtale av vinneren

Sørlandets pressepris 2006


Stort bilde

Historien bak

Bildet er tatt på Tånevig skole i Søgne. Jeg dro ut sammen med journalist for å lage sak på skolen som dengang var truet av nedleggelse. Mens journalisten intervjuet de ansatte på skolen bestemte jeg meg for å gå ut i skolegården. Elevene hadde friminutt og spilte fotball. Jeg beveget meg mellom barna som spilte og driblet. Planen var  å få et actionbilde av lekende barn og samtidig se skolen i bakgrunnen. En av ungene sendte avgårde et hardt skudd i min retning mens motoren i kameraet gikk. Skuddet streifet kinnet mitt og da jeg sjekket bildene på skjermen så jeg at bildet satt bra. Mange har spurt om bildet er arrangert men det er det altså ikke.

 

Årets film

 

Anne Wirsching og Marianne Jakobsen
Nrk Sørlandet

 

Sørlandets pressepris 2006


Se innslaget

Historien bak

Vi er på kveldsvakt denne lille julaften. Oppdrag ”Gå ut og finn noe julestemning”. Ryktene sier at det finnes et fantastisk julelyshus i Vennesla. Vi drar oppover. Julelyshus har vi i grunnen sett ganske mange av de siste årene. Så vi er lystne på noe annet. Tankene svirrer. Oppi skogen mellom Vennesla og Iveland bor den danske kunstneren Kirsten Lundsgaardvig. Vi har besøkt henne for mange år siden, og glemmer det aldri. Hun er et kreativt og sprudlende menneske med egne tanker, sprek, morsom og ærlig. Skal vi dra til hennes lille julaften ? Vi ringer på og hun ber oss inn med åpne armer. Huset er fylt med julestemning, men ikke helt på tradisjonelt norsk vis. Hun snur jula litt på hodet og det blir en artig opplevelse. Her gjelder det å henge på og fange øyeblikkene. Så raser vi hjem og må redigere i rekordfart for å få det på lufta. Vi er glade for at julelyshus ble julelyshus denne ettermiddagen, lille julaften 2005.

 

Juryens begrunnelse

 

Årets sak
Tildeles: Ole Dag Kvamme og Bjørn Atle Eide  (Agderposten).

Agderpostens medarbeidere Ole Dag Kvamme og Bjørn Atle Eide har med sine artikler om forholdene i Agder Energi gjort et spesielt godt journalistisk arbeid, og tildeles prisen for Årets sak.
Saken begynte med artikler i Fædrelandsvennen, men Agderposten ved  Kvamme og Eide kom raskt på banen og avdekket gjennom en lang rekke artikler at ukulturen var langt mer omfattende. Deres dekning var mest omfattende.
Avsløringene om spillet i Agder Energi var en viktig sak for sørlendinger. Journalistene har gjennom sin dekning av saken vist det skjulte spillet om makten i et av Sørlandets største konsern. Gjennom godt journalistisk håndverk har leserne fått innblikk i hva som virkelig skjedde da store deler av konsernledelsen ble skift ut i en rå maktkamp i Agder Energi.
Takket være systematisk og grundig kildearbeid har de to journalistene utført forbilledlig nyhetsjournalistikk. Prisvinnerne har i sin redegjørelse antydet at det ble brukt nærmere 50 kilder. Det er prisverdig at avisens ledelse lar to journalister jobbe så tett og så lenge med samme sak.
Juryen har spesielt merket seg at dekningen av Agder Energi-saken med stadig nye avsløringer strekker seg langt ut i tid, nærmere et halvt år. Kvamme og Eide mistet aldri saken av syne, selv om den i de fleste andre medier var forsvunnet fra det offentlige mediabildet.

Årets bilde/film
Juryen har valgt å dele prisen i to. Tore-Andrè Baardsen i Fædrelandsvennen får pris for Årets bilde, mens prisen for Årets film går til NRK-teamet Marianne Jakobsen og Anne Wirsching.

Årets bilde
Tildeles: Tore-Andrè Baardsen (Fædrelandsvennen)
Tore Andrè Baardsens bilde stod på trykk i Fædrelandsvennen 14.12.2005 under tittelen ”Tenner håp for Tånevig” og ingressen: ”Siste tog har neppe gått for vesle Tånevig skole, selv om den i morgen får dødsstøtet fra Søgne-politikerne. Regjeringen kan gjøre Tånevig til friskole”.
Baardsen har gått ut av skolestua og fanget øyeblikket på en mesterlig måte. Motivet ”treffer” leseren og gjør dette til et bilde som blir husket.
Fotografens bilde fra skolegården på Tånevig, som er truet av nedleggelse, er et morsomt men samtidig alvorlig øyeblikk. Bildet forteller en historie, kontrastene i bildet, bevegelsen i ball og konsentrasjonen fra gutten trekker leserne inn i bildet.
Det er godt teknisk løst og morsomt komponert. I det hele tatt er det et bilde som representerer noe av det viktigste en pressefotograf står for – kunsten å fange øyeblikket
Et uvanlig godt treff som i høyeste grad fortjener prisen Årets bilde.

 

Årets film
Tildeles: fotograf Anne Wirsching og reporter Marianne Jakobsen (NRK Sørlandet)
NRK-paret har billedmessig laget en spesielt god historie om førjulsforberedelsene til en fargerik kunstner i Vennesla. Reportasjen ”Julestemning” er blitt om mulig enda mer fargerik enn kunstneren. Utradisjonell kameraføring skaper uventede bilder, reporterens kjappe respons på uventede hendelser hos intervjuobjektet skaper stemning. Dette er i det hele tatt lun varme og humor i førjulsforberedelser som vi aldri tidligere har sett i et tilsynelatende normalt hjem. Det unormale fanges opp og klippes sammen til et mesterlig stykke journalistisk arbeid. Dette er historiefortelling på høyt nivå.
Saken ble til lille julaften. Oppdraget var ”Gå ut og finn noe julestemning”. Reportasjeteamet dro mye lenger av gårde enn strengt tatt nødvendig, de gjorde ”det lille ekstra”. Det lønte seg.

 


Generelt fra juryen:

Juryen takker alle enkeltpersoner og redaksjoner som har sendt inn bidrag til Årets pressepris 2006.
Svært mange av bidragene til Årets sak holdt et svært høyt nivå, men det var aldri tvil om hvilken sak som skilte seg ut som den beste.
I antall var det flere bidrag til Årets bilde/film, men her var kvaliteten langt mer varierende. I realiteten var det bare to-tre fotografier og et par filmer som kjempet om prisen.

Som tidligere savner juryen bidrag fra lokalavisredaksjonene. Dessuten er det underlig at det ikke kom inn noen bidrag fra saker eller bilder som virkelig har berørt og engasjert allmennheten det siste året: Den mest snørike vinteren på mange tiår, og den varmeste sommeren på 105 år. Hvor er de gode bildene og historiene mellom meterhøye snøhauger eller under parasollene?

Juryen 2006:
Anders Martinsen
Karen Kristine Blågestad
Reidar Mosland
Hans Martin Sveindal