Mediafolk: Irina Lees absurde 17. mai i Brooklyn

Mediafolk: Irina Lees absurde 17. mai i Brooklyn

Irina Lee har for tiden permisjon fra jobben i bt.no og vervet som nestleder i BJ. Her rapporterer hun, i tekst og bilde, fra det som må kunne kalles lett utvannet 17. mai-feiring i Brooklyn.

Av Irina Lee, New YorkI likhet med alle andre tradisjoner som blir dyrket av norsk-amerikanere, er også 17. mai-feiringen en temmelig absurd opplevelse. Da snakker jeg ikke om den hyggelige markeringen på Sjømannskirken på 17. mai, der vi fikk kjøpt en pølse, sett litt bunader og drukket Solo. Jeg snakker om feiringen i Bay Ridge, Brooklyn - bydelen i New York der store deler av de norske immigrantene slo seg ned rundt midten av 1900-tallet.

Lusekofte og treningsbukser

Norsk-amerikanere har en helt annen kleskode enn nordmenn hjemme. Ingen går for eksempel med lusekofter og treningsbukser i 17 mai-toget på Karl Johan. Det gjør de her. Ingen i Norge går med tresko (påmalt norske flagg!) til bunadene sine. Det gjør de her. Ingen går med hvite/grå utvaskede t-skjorter, med et falmet norsk flagg på brystet. Det gjør de her. Ingen går med en vikinghjelm i plastikk, der det ene hornet for sikkerhets skyld har falt av. Ja, også det og gjør de her, for å feire sine norske forfedre. Herlig.

Cowboyhatter med norsk flagg

I Oslo og Bergen selger gateselgerne gjerne gassballonger, fløyter, sløyfer, bittesmå trompeter som lager en infernalsk pipelyd, og sånne trekkspill-bært-bært-ting. I Brooklyn var utvalget blant gateselgerne ganske annerledes. Jeg nevner i fleng: Hvite og røde cowboyhatter (!) med NORWAY brodert foran, to kvadratmeter store norske flagg (rød- og blåfargen var riktignok ikke helt som de skulle være!), halskjede med glassperler i rødt, hvitt og blått inkl./ krusifiks-anheng og en del andre interessante småting.Selv plukket jeg med meg en kortstokk med Iraks 52 ondeste menn. Et produkt som tilsynelatende så ut til å selge ganske bra blant norsk-amerikanere i Brooklyn, forresten...