NJ adopterer fengslet tyrkisk journalist

NJ adopterer fengslet tyrkisk journalist

Den tyrkiske journalisten, redaktøren, politikeren og forfatteren Tuncay Özkan sitter fengslet på femte året i sitt hjemland – uten lov og dom. Nå har NJ «adoptert» ham i samarbeid med det europeiske journalistforbundet (EFJ) for å sette søkelys på ytringsfrihetens vilkår og fengsling av journalister i Tyrkia. NJ oppfordrer klubber og lokallag til å gjøre det samme.

NJ adopterer fengslet tyrkisk journalist

 

I øyeblikket sitter 76 profesjonelle journalister fengslet i Tyrkia og EFJ ønsker å mobilisere kolleger over hele Europa for å øke presset mot tyrkiske myndigheter. Både journalistorganisasjoner og bedriftsklubber har engasjert seg for sine tyrkiske kolleger. I Norge har allerede LO Media prisverdig engasjert seg og adoptert en av de fengslede journalistene.

Tuncay Özkan er 46 år og vært meget aktiv som TV-journalist, redaktør, mediagründer og forfatter av rekke bøker. Han har også vært politisk aktiv for et sekulært Tyrkia, og i opposisjon til det regjerende sentrum-høyre orienterte islamistiske partiet A.K.P. Özkan ble fengslet i september 2008, anklaget for å tilhøre en hemmelig terrorist-organisasjon som i samarbeid med militæret planla et kupp mot regjeringen. Anklagene er ikke prøvd i noen rett og ligner andre anklager mot fengslede journalister og menneskerettighetsforkjempere som er blitt for plagsomme for myndighetene.

NJs engasjement innebærer at vi vil være et kontaktpunkt for Özkan utenfor Tyrkia. Vi vil også forsøke å formidle informasjon om situasjonen for både Özkan og andre fengslede journalister videre til norske kolleger, myndigheter og politikere.

LES MER: Journalister - ikke terrorister

LES MER: NJs protestbrev til den tyrkiske ambassade

LES MER: EFJ/Set journalists free in Turkey