Støttemarkering for Ammar al-Hamdan

Støttemarkering for Ammar al-Hamdan

100 - 150 mennesker deltok på støttemarkeringen for fotograf Ammar al-Hamdan, som sitter arrestert i Libya på tredje uken. - Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og International Press Institute krever at libyske myndigheter straks setter al-Hamdan og alle andre fengslete journalister fri, sa NJs nestleder Thomas Spence i sin appell.

Støttemarkering for Ammar al-Hamdan
NJs nestleder Thomas Spence holder appell. Rådgiver i NJ, Trond Idås t.h.

- Vi er samlet for å uttrykke solidaritet med kollega og al-Jazeeras TV-fotograf Ammar Al-Hamdan, og for å markere journalisters rett og plikt til å rapportere fra alle verdens begivenheter, sa Spence. al-Hamdan ble arrestert 7. mars mens han var på jobb i Libya. 

- Det er stor usikkerhet knyttet til hvor de er, hva slags behandling de får og når de slippes fri. Men det er ingen usikkerhet knyttet til hvorfor de er i Libya akkurat nå. Det er journalistens plikt å dra til begivenhetenes sentrum, nå til Libya, for å samle informasjon og rapportere om kampene, den politiske mobiliseringen, lidelsene og konsekvensene for menneskene der. Journalistens oppdrag er å sikre at sannheten kommer frem, sa Spence.

Støttemarkering for Ammar al-Hamdan
Fotograf Ammar al-Hamdan ble arrestert i Libya da han var på jobb for Al Jazeera.

Ammar al-Hamdan er 33 år gammel og norsk statsborger. Spence understreket at al-Hamdan ikke er soldat, at han ikke støtter verken regjeringsstyrkene eller opprørerne, men er journalist på jobb for alle oss andre, som ønsker, og har rett til å vite, sannheten om det som foregår akkurat nå.

50 tillitsvalgte i A-pressen fra Norsk Journalistlag, Fellesforbundet, Handel og Kontor og Parat Media har vært samlet i dag. I en støtteuttalelse krever de at libyske myndigheter straks løslater den fengslede journalisten Ammar al-Hamdan. De tillitsvalgte understreker betydningen av at alle medarbeidere pressen må sikres muligheter til å drive fri journalistikk journalistikk på samfunnet. Dette er viktig for utviklingen av demokratiet i landet, heter det i uttalelsen.

Støttemarkering for Ammar al-Hamdan
Støttemarkeringen ble holdt utenfor Norsk Internasjonalt Pressesenter.
Støttemarkering for Ammar al-Hamdan
Presse- og mediefolk, kolleger, venner og familie deltok i støttemarkeringen.