• Større åpenhet om Diskrimineringsnemndas arbeid

    23.11.2017: I en felles høringsuttalelse fra NP, NR og NJ om Diskrimineringsnemnda, fremmes forslag om større vektlegging av åpenhet i tilknytning til både dokument- og møteoffentlighet:

    • At det tilrettelegges for en likestilling av innsynsretten ved muntlig og skriftlig saksbehandling for saker som behandles i nemda.
    • At Diskrimineringsnemnda har plikt til å tilrettelegge for mest mulig åpne møter, også der det foreligger taushetsbelagt informasjon.
    • Prinsipalt: At lukking kun skjer der det foreligger taushetsplikt.  Subsidiært: Hvis dørene skal lukkes på annet grunnlag, må det begrenses til de tilfellene der det anses påkrevd av hensyn til andre private forhold.
    • At nemnda, og ikke leder alene, tar stilling til spørsmålet om åpne møter.
  • Behov for mer åpenhet hos påtalemyndigheten

    29.09.2017: I en felles høringsuttalelse med NP og NR om Påtaleanalysen (NOU 2017:5), kommer NJ med kritikk av at analysen ikke har munnet ut i egne tiltak for mer åpenhet for påtalemyndigheten. Presseorganisasjonene fremmer derfor følgende to forslag:

    • Politi- og påtalemyndighet må innlemmes i offentlighetsloven
    • Politi- og påtalemyndigheten må i servicestategien etterstrebe mest mulig åpenhet om all sin virksomhet også i enkeltsaker, og at det er ønskelig at ansatte deltar i samfunnsdebatten, også med kritiske uttalelser.
  • NJ støtter Mediemangfoldsutvalget

    22.06.2017: NJ støtter de fleste av Mediemangfoldsutvalgets forslag til framtidig mediestøtte. Hovedpunktene i NJs høringssvar er:

    • NJ mener at forslaget om å fjerne arbeidsgiveravgiften selve bærebjelken for de andre forslagene som er fremmet av utvalget.
    • NJ er også enig i at de lokale mediene har en spesielt viktig rolle for lokaldemokratiene, og støtter derfor forslaget om å heve det generelle støttenivået til aviser med 1000-6000 abonnenter på papir og/eller digitalt.
    • NJ støtter også forslaget om å utvide ordningen med fritak for merverdiavgift, til også å gjelde fagblader og magasiner som bidrar med nyheter og aktualitet av allmenn samfunnsinteresse, uavhengig av publiseringsplattform.
    • NJ er mot forslaget om å fjerne den særskilte støtten til nummertoavisene i storbyene, med henvisning til at de er viktig for lokale/regionale mediemangfoldet. Den foreslåtte endringen vil kunne få store konsekvenser for bemanningen i redaksjonene – noe det er fredegjort nærmere for i høringsbrevet.
    • NJ er også mot forslaget om å senke taket for produksjonsstøtte fra maksimalt 40 til 27 prosent av driftsutgiftene. Også her er begrunnelsen at forslaget vil kunne få store konsekvenser for bemanningen i redaksjonen (se høringsbrevet).
  • Tiltak mot hvitvasking innfrir ikke samfunnets behov

    30.03.2017: I kampen mot hvitvasking har Finansdepartementet kommet med forslag til et register over reelle rettighetshavere. NP, NR og NJ mener at forslag ikke innfrir samfunnets behov for å dra nytte av registeret.

    Vi har de siste årene sett en rekke eksempler på at journalistisk arbeid har vært utløsende eller medvirkende til at norske myndigheter har kunnet avdekke kritikkverdige forhold knyttet til norske selskaper. Da er det underlig at loven selv legger opp til at det kun er en svært snever krets som skal kunne få innsyn i rettighetshaverregisteret, særlig når dette dreier seg om opplysninger som ikke er sensitive i et personvernperspektiv, skriver presseorganisasjonene.

    Medieorganisasjonene reagerer på at registeret ikke vil omfatte børsnoterte selskaper, og kun dominerende eiere. Finansdepartementet foreslår også at opplysninger om fysiske personer skal slettes fem år etter at vedkommende opphørte å være rettighetshaver.

    Vi mener det er et feilgrep. Muligheten for å kunne sjekke historiske data og dermed kunne følge et selskaps historie bakover i tid, har i mange sammenhenger vist seg helt avgjørende for at gravende journalister har kunnet avsløre både økonomisk og annen kriminalitet.

  • Innsyn i straffesaksdokumenter

    01.03.2017:

    NP, NR og NJ mener at Riksadvokaten har en for snever tolkning av hva som er av offentlig interesse, og i for liten grad vektlegger størst mulig åpenhet.

    Presseorganisasjonene har levert en omfattende høringsuttalelse om forslag til nytt rundskriv om allmennhetens innsynsrett i straffesaksdokumenter.

    Utkastet kommer blant annet i kjølvannet av at NRK har fått medhold av Høyesterett i to saker som gjaldt medienes innsynsrettigheter; Treholtlydbåndsaken i 2013 og Legevaktsaken i 2015.

    I høringsuttalelsen viser presseorganisasjonene til at forslaget inneholder mye bra om offentlighet og journalisters behov for innsyn på feltet. Det er positivt at utkastet legger opp til at mediene skal få tilgang til bevis som legges frem for retten, og at bildemateriale som ikke vises på storskjerm, bør lånes ut til mediene.

    Likevel savner organiasjonene det grunnleggende utgangspunktet som lovgivningen bygger på, nemlig at det skal praktiseres mest mulig åpenhet – også innen strafferettspleien. Videre kommer det fram at Riksadvokatens utkast gir en altfor snever tolkning av hva som anses som «allmenn interesse» i lys av EMK artikkel 10 om ytringsfrihet .

    Samtidig mener organisasjonene at utkastet flere steder ikke går langt nok:

    • Det er ønskelig at mediene også skal få låne utskrifter av kommunikasjonskontroll som spilles av i rettssalen, utskrifter av dialoger på telefon, tekstmeldinger osv.
    • Aktor bør legge til rette for at journalister skal få kopi av bilder og videomateriale som viser faktiske hendelser når bevisene spilles av for retten.
    • En bestemmelse om at mediene i større grad skal ha krav på innsyn i siktelser.
  • Kritiserer departementets utredning

    06.02.2017: NP, NR og NJ mener Forsvarsdepartementet ikke har klart «å finne en bedre balanse mellom det nasjonale behovet for hemmelighold og det sivile samfunnets behov for informasjon», slik føringen fra lovgiver har vært.

    Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag gir krass kritikk til Forsvarsdepartementets utredning vedrørende lov om opptak og bruk av informasjon om skjermingsverdige objekter, militære anlegg og områder.

    Til tross for at departementet skriver at det erkjennes at en rekke sivile interesser har et stort behov for tilgang til samfunnsnyttig informasjon, tilføyes dette kun som et nytt formål om at det så langt som sikkerhetsmessig forsvarlig, skal legges til rette for at informasjonen blir tilgjengelig. At hovedpoenget med denne lovendringer altså er plassert i en formålsbestemmelse uten rettslige virkninger, er for oss på grensen til provokasjon. Skal bestemmelsen ha noen verdi, mener vi prinsippet må inntas som en klar pliktregel, slik at det kan medføre rettslige konsekvenser dersom det brytes.

    Presseorganisasjonene kan heller ikke forså hvordan en statisk lovgivning, som departementet foreslår, kan være i tråd med EMK artikkel 10 om ytringsfrihet.

    Slik departementet tenker seg en fremtidig lovregulering på området, vil skjermingsverdige objekter, militære anlegg og områdene som oppfyller dette vilkåret, bli opplistet helt konkret i en forskrift. Etter vårt syn må imidlertid et slikt forbud vurderes konkret i det enkelte tilfellet.

    Det er etter vår mening umulig på forhånd å fastsette med endelig rettslig virkning hvilke objekter, anlegg og områder som skal falle innenfor forbudet.

  • Barnevernet må ikke være for sterkt tabu- og taushetsbelagt

    30.01.2017:  NP, NR og NJ foreslår at den nye barnevernsloven presiserer at taushetsplikten ikke skal brukes til vern av det offentlige selv eller deres ansatte. Videre mener presseorganisasjonene at fylkesnemnda skal kunne offentliggjøre sine vedtak i anonymisert form.

    Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag påpeker i en felles uttalelse at barns problemer i familie og samfunn ikke bør være for sterkt tabu- og taushetsbelagt.

    Presseorganisasjonene viser til at journalister som har bred erfaring på barnevernområdet, ofte opplever at taushetsplikten (mis)brukes til å beskytte seg selv eller kolleger. Enten fordi de tror at loven kan tolkes så vidt, eller fordi de regner med at andre ikke kjenner lovens begrensninger. Organisasjonene foreslår derfor at lovteksten presiserer at taushetsplikten ikke skal brukes til vern av det offentlige selv eller deres ansatte.

    Organisasjonene understreker behovet for at journalister kan følge forhandlingene i fylkesnemnda, og foreslår at nemnda skal kunne offentliggjøre sine vedtak i anonymisert form.

  • Umulig å vurdere forslag til ny sikkerhetslov

    27.01.2017:  Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag mener utredningen NOU 2016:19 «Samhandling for sikkerhet» er så abstrakt og upresist formulert, at det blir umulig å vurdere hva lovforslaget konkret vil omfatte av offentlige og private virksomheter, og dermed også hvilke virkninger loven vil få.

    I sin fellesuttalelse skriver presseorganisasjonene: “Vår anbefaling er at utredningen legges i en skuff. Er det tvingende behov for å utbedre gjeldende sikkerhetslov, foreslår vi at det håndplukkes personer til et nytt utvalg, som er i stand til å formulere en lovtekst, med premisser, som er forståelige”.

  • Nei til taushetsplikt for opplysning om at en person har oppnevnt verge

    17.01.2017: Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag er imot Justis- og beredskapsdepartementets forlag om å innføre en skjønnsmessig og uklar taushetsplikt for opplysninger om at en person har oppnevnt verge.

    I sin fellesuttalelse skriver presseorganisasjonene at det vil åpenbart være en viktig opplysning i journalistiske saker.

    Organisasjonene viser til «Glassjenta-saken» fra Aftenbladet og «Jannes historie» fra BT, og mener disse historiene illustrer den uklarhet som ofte eksisterer om taushetsplikt i vergemålssaker, også mht. vergens rolle kontra interessene til den som er satt under vergemål – ikke minst i barnevernet.

  • NJ kritiserer forslag om ny arkivforskrift

    15.01.2017: I en felles høringsuttalelse fra Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag rettes det sterk kritikk både mot Kulturdepartementets arbeidsprosess og de konkrete forslagene til ny forskrift om offentlige arkiv.

    Departementet foreslår å opprettholde hovedregelen om adgang til ikke å registrere såkalte organinterne dokumenter. I henhold til offentleglova § 14 første ledd er dette dokumenter som journalister etter en merinnsynsvurdering kan ha rett til innsyn i.

    – Likevel trenger altså forvaltningen ikke å journalføre alle disse dokumentene. Resultatet av denne inkonsekvente lovgivningen er at det reelle innholdet av innsynsretten uthules. Hvordan skal en journalist kunne be om innsyn i organinterne dokumenter når de ikke finnes i journalen?

    – Konsekvensen blir at journalister møter et forskjellig offentlighetsprinsipp fra etat til etat, fra departement til departement eller fra kommune til kommune.

    Presseorganisasjonene mener videre at mangelen på åpenhet i selve forskriftsarbeidet i tillegg har ført til at forslagene ikke tar hensyn til den elektroniske verden arkivene nå befinner seg i.

  • Krass kritikk av forslag om digitalt grenseforsvar

    05.01.2017: Dramatisk, oppsiktsvekkende, ubegripelig, stor skuffelse, mangel på forståelse og mangel på vilje – er karakteristikker Norsk Journalistlag, sammen med Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening bruker på forslaget fra Lysne II-utvalget om digitalt grenseforsvar. Det er særlig overvåkningen av kommunikasjon mellom kilder og journalister som gjør presseorganisasjonene urolig.

    I en felles høringsuttalelse mener derfor NJ, sammen med NP og NR, at Lysne II-utvalgets forslag må avvises. Før forslaget eventuelt kan vedtas, må det etableres tilpasninger for at kildevernet i tilstrekkelig grad skal sikres og respekteres, konkluderer organisasjonene.

    Lysne II-utvalgets forslag innebærer at den militære etterretningen kan få mulighet til en massiv overvåking og innsamling av så vel metadata som innholdsdata fra helt legitim kommunikasjon mellom norske borgere.

    «Etter vårt syn er det helt åpenbart at innføring av et system som det Lysne II-utvalget legger opp til, vil ha en betydelig «nedkjølende» effekt på potensielle kilders ønske om å ta og ha kontakt med journalistiske medier», skriver NP, NR og NJ i sin høringsuttalelse.

    – Lysne II-utvalgets forslag går lengre enn Datalagringsdirektivet, fordi det innebærer at også innholdet i kommunikasjonen skal kunne overvåkes, sier NJs medierettsadvokat Ina Lindahl Nyrud.

    Hun mener det er oppsiktsvekkende at forslagene ikke er vurdert i lys av ekspertutredningen som Hans Petter Graver og Henning Harborg utarbeidet på oppdrag fra Justis- og Samferdselsdepartementet, og som førte til at en eventuell norsk lagringslov ble avvist i 2015. Hovedbegrunnelsen for dette var at ekspertene i usedvanlig klar juridisk tale trakk den slutningen at det er tvilsomt om regler vedrørende datalagring vil la seg forene med kildevernet.

    – Da er det rett og slett ubegripelig at Lysne II-utvalgets forslag kan vedtas uten ytterligere rettsikkerhetsgarantier for kildevernet, sier Nyrud.

  • Forvirrende regelverk om bruk av droner

    04.01.2017: Presseorganisasjonene mener at journalister som skal bruke droner må forholde seg til et forvirrende og uoversiktlig regelverk dersom Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet får gjennomslag for sine forslag til restriksjoner mot bruk av droner.

    Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag har startet det nye året med en fellesuttalelse der organisasjonene slår sammen to høringsforslag, fra henholdsvis Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet, som begge gjelder restriksjonsområder for bruk av luftbårne sensorer (droner).

    Presseorganisasjonene ønsker å feste oppmerksomheten på det forvirrende og uoversiktlige regelverket som vil møte journalister som skal bruke droner, dersom forslagene vedtas som foreslått, og som kommer i tillegg til eksisterende regelverk.

    Forslagene fra de to departementene «inneholder en del begreper som ikke er entydig definert, og som vi frykter vil skape forvirring både i forbindelse med forståelse av regelverk og dessverre også i forbindelse med praktisk bruk.»

    «I våre øyne er det ikke samsvar mellom disse to forslagene, og i tillegg må vi stille et spørsmål om hvorvidt fullmakt til å etablere restriksjonsområder virkelig skal delegeres ned til de enkelte underliggende etater på forsvarssektoren», skriver organisasjonene.