Gullparaplyen 2013 til NRK, sølvparaplyer til BT og TV2/Flimmer Film

Gullparaplyen 2013 til NRK, sølvparaplyer til BT og TV2/Flimmer Film

Bergen Journalistlags pris for fremragende journalistikk, Gullparaplyen, gikk i år til Astri Thunold i NRK for tv-dokumentaren "Førsteretten". Programmet handler om urfolksrett og ble sendt i Brennpunkt 15. november i 2011. Tre sølvparaplyer gikk til Bergens Tidende og en til TV2/Flimmer Film. Se prisvinnere og begrunnelser her:

Vinner av Gullparaplyen 2013:

NRK-journalist Astri Thunold for Brennpunkt-programmet “Førsteretten”, en tv-dokumentar om urfolksrett i Norge.

Juryens begrunnelse:

"Gullparaplyen 2013 går til en lavmælt, men hardtslående nyhetsdokumentar om et stridstema som har fått liten oppmerksomhet i offentligheten. Journalisten har arbeidet strukturert og grundig. Hun viser også en egen evne til å være på rett plass til rett tid i flere ulike sammenhenger, – og i flere deler av landet. Nysgjerrighet. Omfattende kartleggingsarbeid. Gode kilder og utmerket intervjuteknikk. Alt dette gjør at journalisten også får frem ny og viktig kunnskap om et viktig samfunnsspørsmål.

For ordens skyld: Juryen har registrert at klagene som er kommet mot dokumentaren er avvist av både PFU og Kringkastingsrådet."

 

Sølvparaplyen 2013, nyhet:

BT-journalistene Frode Buanes og Trond Nygaard-Sture for Taxi Vest-saken.

Juryens begrunnelse:

"Sølvparaplyen NYHET går til to journalister. De startet med en rutinemessig gjennomgang av offentlige dokumenter. Ett av dokumentene vakte interesse, men blir ufarliggjort av en av sakens sentrale kilder. Det går en tid før saken på nytt dukker opp, – denne gang med en skandale som mulig ingrediens. Det graves i e-poster, rettsdokumenter og brev. Det snakkes med kilder. Saken bygges opp over flere dager. Deretter konfrontasjon og avsløring, – før saken rulles ytterligere opp.

Resultatet er en klassisk nyhetssak: Systematisk, pågående og kildekritisk."

 

Sølvparaplyen 2013, magasin:

TV 2-journalistene Øystein Bogen, Fredrik Græsvik og Odd Isungset (nå NRK) for den tredelte dokumentarserien ”Krigens pris”. Produsent er Flimmer Film i samarbeid med TV 2.

Juryens begrunnelse:

"Sølvparaplyen MAGASIN går til en sammenstilling av reportasjer skapt gjennom ti år. I tillegg kommer innsamlet billedmateriale og dramatiske scener fra samme periode, som tidligere ikke er blitt vist. I tre episoder går journalistene systematisk til verks, – tema for tema. Resultatet er et historisk dokument som både er en veiviser gjennom de ti årene, men som også gir ny kunnskap om en epoke som snart er over.

Det hele presentert i en proff innpakning. Gjennom tilbakeblikk på historien, – og nye intervju med vitner og aktører, pårørende, politikere og eksperter, – søker reporterne svar på ett enkelt spørsmål: Hva var den egentlige grunnen til at Norge engasjerte seg i Afghanistan?"

 

Sølvparaplyen 2013, foto/video, nyhet:

BT-fotograf Jan M. Lillebø med ”Etter Dagmar”.

Juryens begrunnelse:

"Sølvparaplyen foto/video NYHET går til en fotograf som på en forbilledlig måte har klart å forevige marerittet til husløse Berit etter at stormen “Dagmar” har herjet. Fotografen klarer gjennom dette motivet å formidle en sterk historie. Berit som står på sitt gamle kjøkken igjen etter at uværet har gitt seg. Stillheten og tomheten. Kontrastene er store, det totalt raserte huset opp mot den blå himmelen. Du kan bare fornemme hvilke krefter som har vært i sving…"

 

Sølvparaplyen 2013, foto/video, magasin:

BT-fotograf Fred Ivar Utsi Klemetsen for ”Festivalbildet”.

Juryens begrunnelse:

"Sølvparaplyen foto/video MAGASIN går til et bilde som kan lesast som ein underlig kollisjon av fleire hendingar i eitt og samme opptak. Og fotografen har fanga sjølve kollisjonsaugneblinken. Vi sit att med eit uvanleg fortetta og rikt fotografi frå Festspillene i Bergen. Det skildrar eit knippe menneske i fleire rom og speglingar; tilsynelatande utan felles mål og meining. Mangfaldet og krafta i dette stramt komponerte, komplekse, og nesten uforståelege bildet, gjer det til ein svært tydeleg
vinnar.