Gullparaply til Græsvik

Gullparaply til Græsvik

Utenriksreporter i TV 2, Fredrik Græsvik, stakk av med den gjeveste prisen. – Hans journalistikk fra kampsonen var til å få forstand av, heter det i juryens begrunnelse.

TV 2-journalisten Græsvik gikk helt til topps under utdelingen av Gullparaplyen på det årlige julebordet torsdag 23. november.

 

- Hans journalistikk fra kampsonen var til å få forstand av, heter det i juryens begrunnelse.

 

Det er imponerende mye god journalistikk i lokallaget og i år hadde juryen hele 36 nominerte innslag til vurdering. Etter en grundig gjennomgang kom juryen frem til følgende vinnere av Gullparaply, Sølvparaply og hederlige omtaler:

 

Prisverdig krigsjournalistikk

 

Gullparaply til Græsvik

 

Ifølge juryen tildeles prisen "en journalist som har brakt krigens gru inn i våre stuer. Under ekstremt vanskelige arbeidsforhold rapporterte han i sommer om krigen mellom Israel og Hisbollah på særdeles troverdig og innsiktsfullt vis."

Det er viktig å ikke glemme Aage Aune som var fotograf og redigerer på disse innslagene, påpeker prisvinneren. Aune har arbeidssted i Oslo og faller dermed utenfor BJs geografiske grenser, men Fredrik forsikrer at prisen på 6000 kroner skal deles mellom dem.

 

Sølvparaplyer til BT og NRK

 

Nok en gang har duoen fra NRK, Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn, bevist at tålmodighet og grundighet er en journalistisk dyd som er forbilledlig. De fikk Sølvparaply for Brennpunktprogrammet "Kvikksølvbarna" og juryen skriver "Dette er et journalistisk arbeid med metoder som ligger nær opp til god forskning. (...) Programinnslaget har fått betydelige nasjonale og internasjonale ringvirkninger og utløst omfattende ny forskning. Arbeidsmetodene og resultatet er en inspirasjon og lærekilde for andre journalister."

 

Sterke bidrag også fra BT. Journalist Irina Lee og fotograf Fred Ivar Utsi Klementsen fikk Sølvparaply for portrettdokumentaren "Vennepunktet" i BTmagasinet. Etter å ha stilt seg spørsmålet om man kan lage god, nøktern journalistikk på nære venner - kom juryen frem til et enstemmig ja etter å ha lest portrettdokumentaren om en ung kvinnes kamp mot brystkreften. I begrunnelsen heter det "Gjennom sterke, nære bilder og en respektfull, varm tekst følger vi en ung kvinnes kamp mot brystkreften. Fortalt med fokus på vennskap, og gjennom vennskapet med journalist og fotograf, som har gjort største delen av arbeidet på fritiden."

 

Gullparaply til Græsvik

F.v.: Jurymedlem Martin Eide, Sølvparaplyvinner Irina Lee og jurymedlem Linn Mevold Skogheim.

Foto: Rune Stølås

 

Hederlig omtale 1:

God journalistikk kan være i slekt med den beste historieskriving. Det gjelder både kildearbeidet, dokumentasjonen og utskrivingen. Det Bergenske Dampskibsselskab var en av de eldste og mest dominerende institusjonene i Bergen med stor innflytelse.  I denne grundige reportasjeserien blir det påvist hvordan BDS samarbeidet med de tyske okkupantene under krigen. Jakten på kommunister om bord på norske skip og hvordan BDS etter krigen forsøkte å hindre kritisk søkelys mot deres egen rolle blir dokumentert. Både i denne reportasjeserien, og i andre artikler har journalisten vist hvordan journalistikk også kan bli god og viktig historiefortelling. Hederlig omtale går til journalist ved Bergens Tidendes Oslo-kontor, Terje Valestrand, for reportasjeserien om BDS i BT Magasinet.

 

Hederlig omtale 2:

Det kan lages fascinerende journalistikk av noe så trivielt som et lavtrykk. Det er nå bevist gjennom et TV-program som gir innblikk i samspillet mellom naturkrefter og deres betydning for folks arbeids- og hverdagsliv. Programskaperne satset alt på ett kort, på ett lavtrykk. De formidlet dets utvikling og konsekvenser i løpet av halvannet døgn, på Færøyene, på vestlandskysten og i Murmansk. Det var en slags naturlig dramaturgi som her fikk sin journalistiske forløsning – i sterk vind, høye bølger og under bøttevis med regn. Prosjektet var båret oppe av kunnskap og en velutviklet formidlingsevne og – glede. Hederlig omtale går til programskaperne bak programmet ”Portrett av et lavtrykk” ved Svein Haaland i NRK.    

 

Hederlig omtale 3:

Før vi kommer til selve paraplyutdelingen ønsker juryen å gi hederlig omtale til nok et historisk prosjekt. Journalisten har tatt tak i det mange vil kalle en fortiet del av norsk historie, en episode som satte dype spor i de overlevende. Vi snakker om den største sivile katastrofen under krigen; den allierte bombingen av Laksevåg og Holen Skole. Ved å sette søkelys på at mange av skolebarna som overlevde har fått psykiske problemer, har journalisten blant annet fått flere av de overlevende til å snakke ut om opplevelsen og kjempe for å få krigspensjon. Hederlig omtale for arbeidet med dokumentarfilmen ”Sår som aldri leges” og en rekke artikler om bombingen av Laksevåg i 1944, går til frilansjournalist Ingebjørg Jensen.