Priser til Valio og Hætta

NRK Sámi Radios Kent Valio er Årets Journalist i Finnmark. Frilansfotograf Kenneth Hætta tok fotoprisen.

Årets journalistÅrets journalist i Finnmark står bak et arbeid som appellerte sterkt til både intellekt og følelser hos et stort publikum, og som førte til en viktig debatt.

 

Bidraget hans er en skremmende studie av sosiale mekanismer som tar parti med overgripere og støter ofrene og deres fåtallige støttespillere ut i kulda.

 

To Brennpunkt-programmer om seksuelle overgrep i Kautokeino viser oss mellommenneskelige forhold vi knapt våget å tro kunne eksistere, og reiser viktige moralske spørsmål om kollektivt ansvar.

 

Den ene av de to hovedansvarlige for programmet hører hjemme i Finnmark, og er dermed også formelt kvalifisert til prisen. Juryen har ikke et øyeblikk vært i tvil om at Årets journalist i Finnmark er Kent Valio.

 

Dette sa Kent Valio da han mottok prisen: Takk! Mange har bidratt til dette. Har unngått mange av de verste forenklingene. Det kanskje vært en av de hardeste jobbene internt. Dette er en pris til dere som sitter her også.

 

FotoprisenFotoprisen går til en fotograf som har dyrket svarthvittbildets kvaliteter med stor dyktighet. Han har spilt på former og flater og brukt selektiv fokus bevisst i sin skildring av påskefestivalen i Kautokeino. I fargenes fravær kommer møtet mellom gammelt og nytt, tradisjonen og det moderne, tydelig fram.

 

Prisen går til frilanser Kenneth Hætta.