- Spør etter ham! Ikke glem Moheeb!

- Spør etter ham! Ikke glem Moheeb!

Appellen kom fra støttespiller Sigurd Aarvig på NJs markering for den norsk-palestinske journalisten Moheeb Alnawaty. Tre år etter at han forsvant i Syria, er det fortsatt helt uklart hva som har skjedd med ham. NJ-leder Thomas Spence sa at UD har gitt NJ beskjed om at de planlegger å sende en tjenestemann til Damaskus, der han skal ta Alnawatys sak opp med syriske myndigheter. Stortingspolitiker Arild Grande vil ta saken opp i Stortingets spørretime.

Det går mot et nytt år på Stange i Hedmark. 5. januar er en merkedag i familien Alnawaty. For Ibtisam og hennes seks barn i alderen 9 til 20 år er 5. januar den dagen da de sist snakket med mann og far Moheeb. Men det var ikke 5. januar i år. Og ikke i fjor. Det var 5. januar i 2011. Moheeb hadde reist til Damaskus i romjula. Hver dag snakket han med familien på telefon. Så tok telefonsamtalene slutt.

Syriske myndigheter hadde arrestert ham.

Mer vet de ikke.

- Spør etter ham! Ikke glem Moheeb!
Familien Alnawaty gjenforent i Norge i 2008. Foto: Sigurd Aarvig

Moheeb Alnawaty er palestiner. Han er journalist. Han skrev boka "På innsiden av Hamas". Da Hamas overtok makten i Gaza ble han advart om at det var utrygt for ham, og han flyktet til Norge i 2007. Ibtisam og barna ble igjen.

Moheeb fikk opphold i Norge og etter ett års tid fikk familien komme etter. Endelig var de sammen igjen.

Så reiste han altså til Damaskus i Syria. Han fortalte familien at han skulle arbeide med å oppdatere boka si.

Hva skjedde den 5. januar i Damaskus?

Det vet vi ikke. Men syriske myndigheter har overfor Interpol og norske myndigheter bekreftet at Moheeb ble arrestert. Grunnen skulle være 'sikkerhetsmessige årsaker'.

Igjen sitter Ibtisam og barna. Nå er de i et nytt land.

De vet ikke hvor mann og far er, og hvordan har det. Han er blitt norsk statsborger. Norsk politi og norske myndigheter har forsøkt å finne ut hva som har skjedd. Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært involvert. I Syria er det blitt krig, og det er vanskelig å få informasjon.  Familien synes det norske utenriksdepartementet burde gjøre mer for å finne ut hvor Moheeb er. De burde arbeide for å få ham hjem.

- Spør etter ham! Ikke glem Moheeb!
Mohanad er Moheebs nest eldste sønn. Han holder appell på markeringen Norsk Journalistlag hadde 12. desember 2013. Foto: Toralf Sandåker.

På Norsk Journalistlags markering for Moheeb Alnawaty 12. desember 2013 står barna foran de frammøtte og forteller hvordan det er å savne pappa. - Dere spør hvordan vi har det. Og vi svarer kanskje bra. Men det er ikke bra, sier sønnen Mohanad. Datteren Maysara går på ungdomsskolen. Det er sterkt å høre hvordan hun setter ord på det vi andre kanskje tenker. Hun mener det hadde vært arbeidet annerledes for å få pappa hjem, om han hadde vært 'skikkelig' norsk. - Det skal ikke være sånn, sier hun.

Og det er Norsk Journalistlags leder Thomas Spence enig i. Derfor har han tatt initiativet til denne markeringen, for å få oppmerksomhet om Alnawatys sak, for å legge press på norske myndigheter, organisasjoner og andre som på en eller annen måte kanskje kan bidra til å gi familien og alle oss andre svar på spørsmålene.

Rett før markeringen fikk Spence svar på et brev til utenriksminister Børge Brende om saken. Utenriksdepartementet sier de planlegger et besøk i Damaskus, der man vil ta spørsmålet om Moheeb Alnawaty opp med syriske myndigheter. Sikkerhetssituasjonen gjør det usikkert når besøket kan skje. Ibtisam sier hun har hørt det før. En kone venter på sin mann. Seks barn venter på sin far. Etter tre år er de utålmodige etter svar.

Stortingspolitiker Arild Grande fra Arbeiderpartiet er tilstede på markeringen. Han forteller familien at han vil ta saken opp i Stortingets spørretime, kanskje allerede til uka.

- Spør etter ham! Ikke glem Moheeb!
Thomas Spence snakker til familien, støttespillere og andre deltakere ved markeringen. Foto: Toralf Sandåker.

NJ forsøker å få politikere og myndigheter til å gjøre hva de kan. NJ arbeider selv gjennom det internasjonale nettverket, blant annet gjennom IFJ og det palestinske journalistforbundet PJS for å finne ut om noen har hørt noe om eller fra Moheeb inne i Syria. Thomas Spence sier NJ vil sende en ny henvendelse til syriske myndigheter for å kreve at Moheeb løslates.

Det er vanskelig å trøste en familie som venter på svar. Spence gir familien Alnawaty en julegave på 10 000 kroner på vegne av Norsk Journalistlag. Den største gaven vil være å få svar - og å få Moheeb hjem.

Det går mot et nytt år. Spør etter Moheeb. Ikke glem ham!

LES MER: Markering for norsk-palestinsk journalist savnet i Syria i tre år