Ber Brende bistå AlnawatyIbtisam og Mohanad Alnawaty er svært bekymret for hva som har skjedd med deres mann og far, Moheeb.

Ber Brende bistå Alnawaty

Journalist, medlem i NJ og norsk statsborger, Moheeb Alnawaty, ble arrestert i Syria for snart tre år siden. Det har siden vært umulig å få informasjon om hva som har skjedd med ham. Hans kone Ibtisam og sønnen Mohanad er svært bekymret og vet ikke om han lever eller hvor han eventuelt befinner seg. NJs leder Thomas Spence har nå henvendt seg til utenriksminister Børge Brende for å legge press på norske myndigheters arbeid med å finne ut hva som har skjedd med Alnawaty.

Ber Brende bistå Alnawaty
Moheeb Alnawaty i 2010. Foto: Sigurd Aarvig

5. januar 2011 er siste gang familien hadde kontakt med Moheeb. Han var da i Damaskus i Syria. Syriske myndigheter har siden bekreftet overfor norske myndigheter og Interpol at han ble arrestert. I snart tre år har kona Ibtisam og hans 6 barn i alderen 9 til 20 år ventet på å høre nytt om ham, helst fra ham.

-Jeg vet ikke om han lever, sier Ibtisam svært bekymret i møte med NJs leder Thomas Spence.

Hun og den 18 år gamle sønnen Mohanad er sammen med journalistene Sigurd Aarvig og Tor Øystein Vaaland i møte med NJs leder. Aarvig og Vaaland er med i en støttegruppe for å få Alnawaty fri. Nå håper de NJ kan hjelpe til med å finne ut hva som har skjedd med NJ-medlemmet Alnawaty.

Alnawaty er opprinnelig palestinsk journalist. Hans sikkerhet var truet etter at Hamas vant valget i Gaza, og flyktet til Norge i 2007. Resten av familien kom etter i 2008, og nå bor de i Hedmark.

Ibtisam ber om at norske myndigheter gjør mer for å finne ut hva som har skjedd - og for å få Alnawaty løslatt. Det har vært møter mellom familien og UD. Hver gang etter forespørsel fra familen selv. Den er redd for at Alnawaty blir nedprioritert.

Ber Brende bistå Alnawaty
F.v. Thomas Spence, Tor Øystein Vaaland, Ibtisam og Mohanad Alnawaty og Sigurd Aarvig.

Thomas Spence mener utenriksdepartementet må være bedre til å informere om hva de gjør. Nå har han sendt brev til den nye utenriksministeren og ber om møte for å bli informert om status, hvordan departementet vurderer situasjonen og hva det planlegger for å skaffe informasjon om hvor Moheeb befinner seg.