Medieorganisasjonene sier nei til fotokontrakter

Medieorganisasjonene i Norge gjentar sin tidligere oppfordring om at det ikke må lages restriksjoner for pressefolk som ønsker å dekke utenlandske artisters opptredener i Norge.
Redaktørene blir bedt om ikke å undertegne avtaler som aksepterer slike begrensninger.

Situasjonen ble nylig aktualisert i forbindelse med platelanseringen til det canadiske bandet Arcade Fire. Plateselskapet Universal krevde da at anmelderne leverte inn mobiler og signerte en kontrakt før de fikk høre platen. Mange andre artister og band har hatt strenge restriksjoner i forbindelse med fotografering under konserter. Som at bildene skal godkjennes før de kommer på trykk.

Medieorganisasjonene oppfordrer for andre gang på seks år norske arrangører om å rydde opp i forholdene. De ber arrangørene om å klargjøre for utenlandske aktører og arrangører at norske medier ikke aksepterer restriksjoner på medienes arbeid under arrangementer i Norge. "Vi oppfordrer norske redaktører til å la være å undertegne avtaler som aksepterer slike begrensninger", skriver organisasjonene videre i brevet.

Presseorganisasjonene mener det er i strid med anerkjente prinsipper for fri nyhetsformidling når artister og arrangører stiller vilkår for hva som kan bringes av tekst og bilder i reportasjer og for hvordan dette senere kan brukes i mediet.