NJ har fått svar om statsbesøk i Tyrkia

Næringsministeren lover NJ at menneskerettigheter skal stå på programmet når en norsk næringslivsdelegasjon besøker Tyrkia sammen med kongeparet i november. Dette skjer etter at NJ har bedt om hjelp til journalister som sitter fengslet der.

Tyrkia er det landet i verden med flest fengslede journalister. For tiden sitter flere enn 60 i fengsel på grunn av sin journalistiske produksjon. NJ deltar i den europeiske journalistføderasjonens (EFJ) kampanje for at disse journalistene skal settes fri. NJ har spesielt adoptert den kjente journalisten, forfatteren, programlederen og aktivisten Tuncay Özkan. Han hadde sittet i varetekt i det beryktede Silivri-fengselet i fem år før han i begynnelsen av august ble dømt til skjerpet livstidsstraff for sin journalistikk. NJ skrev etter domsavsigelsen et brev til tyrkiske myndigheter og ba om at han og andre fengslede journalister blir løslatt i påvente av dommer eller ankebehandling. Dessuten at behandlingen av sakene måtte respektere internasjonal rett på områdene menneskerettigheter og ytringsfrihet.

I forbindelse med at norske politikere og kongeparet planlegger et besøk i Tyrkia 7. til 7. november, har NJ skrevet brev til Kongen og næringsministeren. Både slottet og næringsminister Trond Giske har svart. Giske lover at menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia skal inngå som en del av forberedelsene til besøket. "Dette spørsmålet har alltid vært en viktig del av de norsk-tyrkiske relasjonene, og vil også bli tatt opp i forbindelse med det planlagte besøket", skriver han i et brev til NJ-leder Thomas Spence. Også Slottet har svart på henvendelsen.