Baku: Vinner av Fritt Ord-prisen fengslet

NJ ber Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Aserbajdsjan følge nøye med i saken mot den fengslede prisvinnende journalisten Khadija Ismayilova. Samtidig oppfordres myndighetene til å løslate henne umiddelbart.

Ismayilova ble fredag fengslet i to måneder i påvente av at rettssaken hennes kommer opp. Hun er utrolig nok anklaget for å provosere fram en annen persons selvmordsforsøk.

Blant mange ytringsfrihetspriser Khadija Ismayilova har mottatt, er Fritt Ord/ Zeit Stiftungs pressepris, som hun fikk i 2012. Hun har vært flere ganger i Norge og fortalt om arbeidet sitt, både på SKUP og Frie Medier.

Brev til UD og til Aserbajdjans ambassadør

NJ har i dag sendt en protest til Aserbajdsjans ambassadør for Norge og Sverige, i tillegg til dette brevet til norsk UD og til Norges ambassadør i Aserbajdsjans hovedstad Baku:

NJ protesterer mot fengsling av journalist, og ber UD følge nøye med

Norsk Journalistlag har i dag protestert overfor myndighetene i Aserbajdsjan over fengslingen av den uavhengige og prisvinnende journalisten Khadija Ismayilova sist fredag, med krav om at hun skal settes fri straks. Vi har (i vår naivitet) trodd at hun var relativt trygg til tross for myndighetenes mangeårige kampanje for å bringe henne til taushet - fordi hun er internasjonalt kjent og har bred støtte fra menneskerettighets- og andre organisasjoner.

Vi ber derfor Norges ambassadør i Baku, Norges utenriksminister og Det norske utenriksdepartementet protestere mot arrestasjonen og de økende anslagene mot kritiske journalister og andre som kjemper for ytringsfrihet i Aserbajdsjan. Det er viktig å gjøre myndighetene oppmerksom på at dere følger med og at de ikke kan handle uten at resten av verden vet.

Vi har sendt et brev med følgende innhold til Aserbajdsjans ambassade i Stockholm:

"Norway's journalists demand the release of renowned Azerbaijani journalist
The Norwegian Union of Journalists, representing the journalist community in Norway, calls on the authorities of Azerbaijan for the immediate release of our colleague, the imprisonedjournalist Khadija Ismayilova.
It is difficult to read the imprisoning of the renowned journalist of Radio Azadliq otherwise than as another attempt from the authorities to silence all critical and independent voices defending human rights and press freedom in the country.
The arrest of Azerbaijan's most prominent journalist has shocked the European media world. The most depressing of this new attempt to silence Ismayilova is the ridiculous, obviously constructed charge against her; that she is guilty of inciting another person's attempt of suicide.
The arrest of Ismayilova follows a number of recent arrests and prison sentences against journalists and advocates of independent media in the country, and is yet another stain on the authorities' criminal record. We see it as a part of the authorities' campaign aimed at silencing every free and critical voice and citizen.
Such behaviour cannot be overlooked and tolerated in Europe in 2014, especially for a nation claiming to be a member of the Council of Europe."

Ismayilova ble fredag dømt til såkalt "pre-trial detention" i to måneder i påvente av at saken hennes kommer opp. Denne gangen er hun tiltalt for å være skyldig i at en annen person forsøkte å ta livet sitt...

Hun har vunnet en rekke priser, blant dem Fritt Ord/Zeit Stiftungs ytringsfrihetspris i 2012. I den forbindelse skrev Fritt Ord bl.a. om henne:

"Hennes ubehagelige og uredde beretninger har hatt bedrøvelige følger. En kompromitterende kampanje har forsøkt å bringe henne til taushet: «Jeg vil holde ut denne utpressingskampanjen og fortsette min virksomhet. Som en journalist som tar mitt arbeid alvorlig har jeg ikke noe annet valg.» Hennes mot og offensive håndtering av undertrykkelsen viser nok en gang Khadija Ismayilovas styrke, og understreker hennes overbevisning om at det frie ordet ikke kan knebles."

Brevene er undertegnet av Thomas Spence og Eva Stabell.

 

LES MER hos Fritt Ord: Pressepriser for Russland og Øst-Europa 2012

LES MER hos SKUP: Protester mot fengslingen av Khadija Ismayilova

 

EFJ: Absurd siktelse
Baku: Vinner av Fritt Ord-prisen fengslet
Khadija Ismayilova på flyplassen. Hun har hatt reiseforbud siden tidlig i høst. (Foto: Wikimedia Commons)

- Dette er en absurd siktelse mot Ismayilova av myndigheter som ønsker å stilne kritiske røster i Aserbajdsjan. Det er helt klart et nytt forsøk fra regjeringen på å skremme journalister som Ismayilova, som tør å rapportere sannheten og snakke ut mot myndighetene i landet, sier generalsekretær Ricardo Gutiérrez i EFJ i en pressemelding. 

Ismayilova har publisert en rekke avsløringer om korrupsjon i regjeringen, og er blant annet blitt anklaget for injurier. I oktober fordømte EFJ, sammen med International Partnership Group i Aserbajdsjan, den pågående trakasseringen og de politisk motiverte anklagene mot henne. Hun fikk reiseforbud av myndighetene tidligere i høst.

EFJ har gjentatte ganger tatt opp den alarmerende situasjonen for pressefrihet i Aserbajdsjan, der journalister møter rettslig trakassering. EFJ vedtok også en resolusjon om solidaritet med fengslede journalister og mot rettslig trakassering på årsmøtet i Moskva i november.