Ber Erdogan løslate journalisterFoto: PEN International

Ber Erdogan løslate journalister

Norsk PEN, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag henvender seg til Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan og ber om at journalister som er fengslet og dømt på bakgrunn av falske anklager løslates.

I et brev til den tyrkiske presidenten beskriver PEN, NR og NJ situasjonen for brødrene og journalistene Mehmet Altan (65), Ahmet Altan (67) og Nazli Ilıcak (73) som fredag 15. februar ble dømt til livsvarig fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i deltagelse i kuppforsøket i 2016.

Ahmet Altan er tidligere redaktør i avisen Taraf, som ble stengt da president Erdogan innførte unntakstilstand etter kuppforsøket.

Dette er de første dommene mot journalister i rettssaker knyttet til det mislykkede kuppforsøket, og sender farlige signaler foran rettssakene mot alle de andre journalistene som er anklaget for lignende forhold. Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ) sier dommene innebærer en opptrapping av undertrykkelsen av pressefriheten.

En lignende dom er falt over tre andre anklagede: Mediehuset Zamans markedssjef Yakup Şimşek, politiinstruktøren Şükrü Tuğrul Özşengül og Zamans designer Fevzi Yazıcı.

Samtidig er 18 journalister og medarbeidere i Cumhuriyet tiltalt for støtte til terrorisme gjennom sitt virke som kritiske skribenter og journalister. Tre journalister - Ahmet Şık, Murat Sabuncu og Akin Atalay – har sittet i varetekt i over ett år mens rettssaken pågår. Fredag 9. mars er det ny høring som vil dreie seg om disse tre skal slippes fri mens saken pågår.

Norsk PEN, Norsk Redaktørforening (NR) og Norsk Journalistlag (NJ) tar avstand fra alle slike forsøk på å kriminalisere journalistikk. Vi er svært bekymret over myndighetenes vilje til å bruke makt for å kneble fri debatt og informasjon, og som fører til svekket tillit til det tyrkiske demokratiet.

Fredag 9. mars starter en ny rettsrunde med behandling av anklagene mot journalister og administrativt ansatte i Cumhuriyet. De er anklaget for å støtte terrorisme gjennom sin kritiske journalistikk. Fire rettshøringer har så langt vist at aktoratet ikke har fnugg av bevis i saken, og at dette er en ren politisk sak mot kritiske journalister.

Under henvisning til Europaparlamentets resolusjon fra februar 2018, der EU beskylder tyrkiske myndigheter for å bruke unntakstilstanden etter kuppforsøket i juli 2016 til å kneble all opposisjon, og krever umiddelbar løslatelse av alle som er arrestert for å ha utført sitt lovlige arbeid, benyttet sin ytringsfrihet eller er fengslet uten bevis ber Norsk PEN, NR og NJ tyrkiske myndigheter om å:

• løslate de tre journalistene i Cumhuriyet. Vi mener at rettssaken er en politisk prosess mot kritiske og uavhengige journalister og har ingenting med terroranklager eller kuppforsøk å gjøre

• løslate alle andre journalister, redaktører, akademikere og andre som er fengslet på grunn av falske anklager om deltagelse i kuppforsøket

• stanse angrepene på uavhengige medier, journalister, akademikere og andre grupper og personer som bruker sine legitime demokratiske rettigheter.

Brevet er undertegnet  William Nygaard - Styreleder Norsk PEN, Thomas Spence -  Norsk PENs Medieutvalg, Arne Jensen - Norsk Redaktørforening og Hege Iren Frantzen - Norsk Journalistlag.

LES MER om rettssaken hos Pen International