Protesterer på stenging av Al JazeeraFaksimile fra nettsidene til Al Jazeera 29. juni 2017.

Protesterer på stenging av Al Jazeera

Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund har sendt en skarp protest til Saudi-Arabias ambassade vedrørende kravet om å stenge Al Jazeera i Qatar. Organisasjonene ber også Norges utenriksminister Børge Brende om å følge opp situasjonen.

Den saudiarabiske koalisjonen har sendt et ultimatum til Qatar med 13 krav som skal oppfylles i løpet av de neste 10 dagene for å avslutte Qatar-krisen.

"Til vår sterke skuffelse, er et av kravene at Al Jazeera og andre nyhetskanaler må stenges" skriver presseorganisasjonene til den saudiarabiske ambassaden.

I slutten av mai blokkerte Egypt, Saudi Arabia og Forente arabiske emirater nettsidene til Al Jazeera og andre Qatar-medier. Den 7. juni lukket Jordan Al J Azeeras kontor i Amman. Saudi-Arabia fulgte opp dagen derpå med å lukke Al Jazeera sitt kontor i hovedstaden Riyadh.

Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening protesterer på dette angrepet på en av de sentrale menneskerettighetene, og ber om at kravet må trekkes tilbake, og at ytringsfriheten og pressefriheten blir respektert.

Presseorganisasjonene kommer med en kraftig oppfordring til myndighetene i Saudi-Arabia om å respektere at media, redaktører og journalister hver dag gir et viktig bidrag til å holde folket i de arabiske landene og resten av verden informert om hva som skjer.

Vi følger president Philip Leruth i Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) i hans uttalelse om at "Al Jazeera er en kilde til informasjon for innbyggerne i Midtøsten. Begrensninger i ytringsfriheten og mediemangfold i regionen risikerer å forverre krisen, i stedet for å løse den."

Vi understreker at Midtøsten, som resten av verden, trenger media til å rapportere om nyheter og aktuelle hendelser, og gi offentligheten informasjon og bakgrunnsanalyse om hva, når, hvordan og hvorfor de oppstår.

Et forbud mot en redaksjon er et opprørende forsøk på å sensurere den offentlige debatten. I en konfliktfyllt verden, er pressefriheten viktigere enn noensinne, skriver organisasjonene i brevet som er undertegnet Norsk Presseforbunds generalsekretær Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen og leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen.