Grav fram journalistiske skatter i gamle arkiver

Grav fram journalistiske skatter i gamle arkiver

Ann Coates fikk støtte til å dra på Gull og Gråsteinkonferansen i oktober. Hun hentet gode innspill og deler noen av dem her.

-Det du ikke kan google, finner du i Riksarkivet, sa Helen F. Nicholson og Fredrik Larsen Lund i Riksarkivet på Gull & Gråsteinkonferansen i Lillestrøm i slutten av oktober. De førte oss inn i en fascinerende verden av dokumenter, fotografier, skriftfragmenter og kart, en gullgruve åpen for alle. I arkivene finnes dokumenter og fragmenter helt tilbake til 800-tallet, et skattekammer for journalister, forfattere, forskere og slektgranskere. Her finnes 6,5 mill. fotografier, 100.000 kart og tegninger. Bare 2 prosent er digitalisert, og mye er ennå ikke tilgjengelig på grunn av 60, 80 eller 100 års sperretid. Men stadig gjøres dokumenter tilgjengelig. Nylig ble arkivet over anholdte av Oslopolitiet før 1917 lagt ut. Mange ser nå fram til å avdekke gjemte detaljer fra når dokumentene fra folketellingen i 1920 slippes om tre år.

Arkivverket består av Riksarkivet, åtte statsarkiv, Samisk arkiv og Norsk helsearkiv. Hele 300 ansatte i 50 arkiv sørger for å ta vare på ”den norske stats hukommelse”. Riksarkivet holder til på Sognsvann i Oslo, statsarkivene er spredt rundt i landet. Samisk arkiv er plassert i Kautokeino og Norsk helsearkiv etableres på Tynset i 2019.

Informasjonen ligger og venter på oss alle. Vi kan bare møte fram på bibliotekene knyttet til de ulike arkivene eller avtale på forhånd, så det blir tid til å finne fram dokumentene på forhånd. Vi journalister prioriteres i køen og mottas med begeistring på leting etter gode og glemte historier. Vi kan også føres opp på en liste og få tips når godbiter dukker opp i arkivene.