Folk i sorg bør skjermes

10 måneder etter Slettaelavadrapet i Tromsø står politimester Truls Fyhn fast på at media burde sagt nei til å eksponere mor til den drepte.

Av Arild NordahlSvarteNatta satte lørdag fokus på medias- og politiets rolle i forbindelse med tre drapssaker som har skjedd i Nord-Norge den siste tiden.  Drapet som fant sted på Slettaelva i Tromsø i januar i år er spesielt fordi morderen, som tok sitt eget liv, var politimann. Elinor Albrigtsen, mor den drepte, bestemte seg tidlig for å gå ut i media for fortelle sin historie om dattera. 
   - Det var viktig for meg at det positive om min datter kom fram, som en motvekt til glansbildet som ble tegnet av politimannen, sa Albrigsen under konferansen. Sjef for Troms Politidistrikt, Truls Fyhn mener fortsatt at media burde vist varsomhet og ikke latt Albrigtsen få spalteplass så tidlig etter drapet. Argumentasjonen er at folk i dyp sorg, er ute av ballanse og derfor må beskyttes not seg selv.

Gjenbruk av åstedsbilder
Ellinor Albrigtsen var fornøyd med pressens behandling, men hadde en bønn til de 250 mediefolkene i salen; De pårørende må slippe å bli minnet på de grufulle hendelsene ved at media hele tiden bruker de samme bildene.
   -

Drapet skjedde for 10 måneder siden, men i forrige uke fikk jeg igjen bildene presentert på TV2. Det er trasig og nedbrytende å igjen se støvlettene til Kristin som stikker frem under en presenning, og alt det andre, fortalte Ellinor Albrigtsen. 

Innrømmet feil
Albrigtsen har vært svært kritisk til at kollegaene ikke oppdaget at politimannen var psykisk ubalanse og hadde ønsket at Fyhn kunne invitere henne på politihuset til en kopp kaffe. Politimesteren innrømmet på SvarteNatta at det ble gjort to vesentlige feil på åstedet; Politifolkene slurvet og burde dekket til den drepte på en skikkelig måte og det tok i tillegg altfor at lang tid før liket ble fraktet ut. 
    -

 Denne innrømmelsen kommer 10 måneder for sent, sa Ellinor Albrigtsen som fortsatt savner en innbydelse fra Fyhn for å snakke ut…Folk i sorg bør skjermes
TOTALT UENIGE: Ellinor Albrigtsen, pårørende etter Slettaelavdrapet, og politimester Truls Fyhn (bakerst) er fortsatt uenige om mye av det som skjedde etter drapet. (Foto: Øyvind Bratt)