Frilansere, stå sammen!

Frilansere, stå sammen!

Det er vanskeligere å presse frilansere på pris hvis de står sammen. Dette er ett av flere viktige budskap som kom fram under paneldebatten om frilansernes rolle i framtida på Frilans 09 på Helsfyr. Det var konstituert redaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, som minnet forsamlingen om at "sammen gjør sterk"-prinsippet også gjelder for frilansere.

Frilansere, stå sammen! 
Fra paneldebatten: Axel Walø, HM, Thomas Spence, NJ og Hilde Haugsgjerd, Aftenposten. Til venstre en tankefull ordstyrer Jørn Wad, FJ-leder.

Frilans 09 er godt  i gang. Med større deltakelse enn på mange år ligger det an til spennende og innholdsrike dager med konferanse og årsmøte i FJ. Først på programmet sto  en innledning ved NJ-nestleder Thomas Spence om frilansere og kvalitetsjournalistikk. Deretter var det duket for paneldebatt om frilansernes rolle i framtida, med et panel bestående av Thomas Spence og altså Hilde Haugsgjerd (konstituert redaktør i Aftenposten), Jo Bech-Karlsen (førsteamanuensis i journalistikk ved Handelshøyskolen BI), Axel Walø (forlagsdirektør i Hjemmet Mortensen) og Are Knudsen (redaktør i Handelsbladet).
   Debatten viste at de økonomiske nedgangstidene både byr på utfordringer og muligheter for frilansere. At det vil bli minst like mye (helst mer) bruk for frilansere i fremtiden, men at mange redaktører nok vil ønske seg "samme kvalitet til lavere pris". Og at leveringsbetingelsene for mange vil bli endret:
   - Vi kommer til å ha et omfattende kjøp av frilansstoff også i fremtiden. Men vi kommer til å stille samme krav til frilansere som til de fast ansatte når det gjelder utnyttelse av stoffet, sa Axel Walø fra Hjemmet Mortensen. Det vil i praksis si at HM står fast ved sine krav om at innkjøpt stoff skal kunne publiseres på alle plattformer og i alle publikasjoner. 
   - Til en anstendig pris, la Walø til.

Frilans 09 fortsetter med workshops:

- Macrofotografering med Roger Brendhagen
Innføring i en spennende verden ved hjelp av macro-objektiver, med tips, råd og utprøving av fotoutstyr. Innføring i fotografering av reptiler, og praksis med fotografering av slanger, øgler, krokodiller, skorpioner og andre lekre, små modeller i Oslo Reptilpark......
Roger Brendhagen er tilknyttet National Geographic Channel som fotograf.

- Praktisk webdesign for frilansjournalister, Øystein Mikalsen og Tommy Utheim 
Teoretisk del om hvorfor frilansere bør være på nett. Hva som kreves for å komme ut i verdens vide web samt hva siden bør inneholde av ulike modeller og forslag til inspirasjon. Prakisk hjelp til å tegne en førsteside og råd om hvilke knapper som skal ligge i menyen og skisser hva som skal ligge under de ulike fanene. Målet er at deltakerene skal lage sin egen hjemmeside i løpet av workshopen.
Frilansjournalist Øystein Mikalsen og websidner Tommy Utheim har funnet ut at summen av deres kunnskap gjør dem i stand til å holde et hjemmesideverksted der deltakerne vil kunne klare å lage ei webside som er oppe og står i løpet av workshopen.

- Skrivelyst med Gro Dahle
Inspirasjon til skrivende journalister som ønsker seg mer lidenskap, mer skarphet og som gjerne vil utvikle seg og gjenoppleve kjærligheten til faget. Gro Dahle er kjent for å være en kreativ og sprudlende forfatter. Hun underviser i kreativ skriving både i Norge og Sverige.