Visa Por L'image 2009

Visa Por L'image 2009

For 21 året i rad ble fotojournalist festivalen Visa Por L'image arrangert i den sydfranske byen Perpignan forrige uke. Festivalen er en drømmeplass for fotografer og andre som liker å se verdens hendelser i flotte fotografier. Her møtes verdens topp pressefotografer sammen med oss andre som ønsker å bli flinkere.

Av fotograf/videojournalist Tor Erik Schrøder
(som reiste til Perpignan med stipend fra FJ)

Festivalen består av flere deler. Hoveddelen består av en utstilling som ligger i diverse bygninger i byen innenfor et geografisk område som man går mellom. Her varierer det fra en utstiller på et sted til hovedutstillingen som holder 8 fotografer i flere etasjer der man kan gå en hel dag å beundre fotografiene. For oss freelancere så byr festivalen også på muligheten til å vise frem våre bilder til byråer samt få råd og tips fra andre fotografer.
Utendørsvisningen hver kveld er den daglige høydepunktet, jeg valgte som mange andre å ikke dra til den offisielle visningen men overvære den fra et eget torv Place De Republice sammen med tusen andre hver kveld. Her så vi på lerret en gjennomgang av årets viktigste begivenheter samt bilder fra utstillerne. Noe som anbefales på det sterkeste å få med seg hver kveld.
Mulighetene til å skaffe kontakter er også tilstede på kongressenteret der alle verdens store byråer holder til og man kan hver dag delta på paneldebatter og daglige screeninger og intervjuer med utstillerne.

Når det gjelder organiseringen av reisen tok jeg kontakt med Gunnar Strøm fra GS foto i Bergen som for 20 gang arrangerte felles opplegg for norske pressefotografer, det kan anbefales for første gangs reisende slik at men blir kjent med festivalen på en grei måte. Fredagskvelden var 75 nordmenn samlet til fellesmiddag og sosialt samværet i byen noe som gir muligheter til å skape nye kontakter og utveksle erfaringer. Reisen til Perpignan tok jeg med fly til Barcelona som antakelig er rimeligst for de fleste fra Norge. Man kan ta tog til festivalen men jeg valgte leiebil som de fleste andre fordi veien til Frankrike kjøres på 2 timer.

Festivalen for meg som førstegangs reisende var meget overveldende. Man får så mange sterke bilder prentet på netthinnen gjennom alle utstillingen da de er sterkt preget av krig og ødeleggelse. Men det fikk meg til å tenke på jobben min og hvor godt vi har det i Norge selv om jeg er freelancer. Det gir meg fornyet arbeidskraft og stå på vilje i en presset hverdag. En tur til Perpignan kan anbefales på det varmeste for de som vil ha inspirasjon i hverdag.

Visa Por L'image 2009
Fra Palce De Republice der man hver kveld under hoveduken ser en gjennomgang av årets bilder, prisutdelinger og presentasjoner av årets utstillere.

Visa Por L'image 2009
Fra et av utstillingslokalene der men kan hente inspirasjon ved å studere bildene.


Visa Por L'image 2009
Under selve pro uken kan men som her møte utstillerne å sikre seg en signert utgave.

Visa Por L'image 2009
Enda et bilde fra utstillingen man kan se på.


Visa Por L'image 2009
Fra kongressenteret der man kan møte byråene og se og høre fotografer forklare bildene sine.