Reisebrev fra en av verdens viktigste fotofestivalerINGEN LEK: “The Real Toy Story” av Michael Wolf består av 20.000 leker og portretter av arbeidere på kinesiske leketøysfabrikker.

Reisebrev fra en av verdens viktigste fotofestivaler

Årets fotofestival i Arles viser frem hele spekteret av fotografiske uttrykk. Her er noen inntrykk fra en av verdens viktigste fotofestivaler.

Tekst og foto: Paul S. Amundsen
Amundsen fikk reisestipend fra NJ Frilans for å delta på festivalen.  


Siden 1970 har Recontres d’Arles presentert det ypperste innen fotografi, og som vanlig favner festivalen bredt, fra konseptuell kunstfoto til klassisk fotojournalistikk.

På det rikholdige utstillingsprogrammet er blant andre kjente navn som Joel Meyerowitz, Roger Ballen, Michael Wolf og Annie Leibovitz. Sistnevnte er representert med en svært omfattende utstilling fra årene 1970-1983, bilder som for det meste er tatt for magasinet Rolling Stone. Bildene gir et fascinerende innblikk i USA på sytti- og åttitallet, men viser også frem det store stilskiftet i Leibovitz fotografiske uttrykk, fra et rufsete sort/hvitt-fotografisk bildespråk til et mer stilisert og polert uttrykk, hvor sterke farger og nøye planlegging preger bildene. Under åpningsuken var den amerikanske stjernefotografen til stede på en av kveldsvisningene og holdt et foredrag for om lag 1000 festivalgjengere på den gigantiske utendørsarenaen. 

Utstillinger over alt
Utstillingsprogrammet er veldig omfattende, og det tar flere dager å se alt. Utstillingene er spredt rundt omkring i hele byen, og dominerer bybildet fullstendig. I tillegg til utstillinger med enkeltfotografer, byr Recontres d’Arles også på store, tematiske utstillinger. Iransk fotografi er viet stor plass på årets festival. Utstillingen “Focus Iran” presenterer verk fra 66 iranske fotografer, og gir innblikk i landets historie og samtid. Også her spenner de fotografiske bildespråkene bredt, fra eksperimentelt kunstfotografi til klassisk fotojournalistikk. Det samme, vide spekteret i uttrykk ser man også i “Urban Impulses”, som presenterer bilder fra Latin-Amerika tatt i 1960 og frem til i dag. 

Årets best fotobøker
Fotobøker har også en stor plass på årets program. Flere hundre fotobøker er stilt ut og de beste fotobøkene kåres. Bøker som ennå ikke er utgitt, såkalte “dummies”, er blitt en stor kategori. Mer enn 300 bidrag fra 37 land konkurrerte om å bli utgitt. Norske Terje Abusdal var blant de nominerte til prisen på 25.000 Euro, men vinnerne ble Olga Kravets, Maria Morina og Oksana Yushko for boken “Grozny: Nine Cities”.

Festivalen åpnet 3. juli, og de fleste utstillingene henger til 24. september.
Mer info: https://www.rencontres-arles.com/

Reisebrev fra en av verdens viktigste fotofestivaler

BILDEVISNING: Den amerikanske stjernefotografen Annie Leibovitz presenterte bilder for et stort publikum under åpningsuken.

 Reisebrev fra en av verdens viktigste fotofestivaler

RETROSPEKTIVT: Annie Leibovitz er representert med en gigantisk utstilling med bilder tatt for Rolling Stone i årene 1970-1983.


Reisebrev fra en av verdens viktigste fotofestivaler

9000 LYSBILDER: Peter Fischli og David Weiss har satt sammen 9000 lysbilder som utgjør verket “Visible World”.Reisebrev fra en av verdens viktigste fotofestivaler

BLIKK PÅ TYRKIA: Utstillingen “The Parallel State” av Guy Martin består av bilder fra TV-settene til tyrkiske såpe-operaer, kombinert med bilder fra tyrkisk dagligliv.


Reisebrev fra en av verdens viktigste fotofestivaler

FOTOBØKER: Flere hundre fotobøker i flere kategorier er stilt ut under årets festival.


Reisebrev fra en av verdens viktigste fotofestivaler

FARGENES MESTER: Utstillingen "Early Works" byr på tidlige arbeider av Joel Meyerowitz, som regnes som en pioner i fargefotografiets historie.