Artikkelen er mer enn ett år gammel

40 000 kroner til russiske journalister i eksil

Norsk Journalistlag stiller med 40 000 kroner til data- og kamerautstyr til uavhengige russiske journalister som er reist til Georgia. - Vi kjenner flere av dem, og vet hvor kjipt de har det. De trenger hjelp nå, sier Amund Trellevik.

300–400 russiske journalister har forlatt Russland siden krigen startet. Mange av dem har reist til nabolandet Georgia.

– Journalistyrket i Russland er i utgangspunktet dårlig betalt, så veldig mange aspekter av livet er vanskelig for dem som har måtte reise, sier Nordlys-journalist Amund Trellevik. Han har samarbeidet mange år med russiske journalister gjennom Barents Press.

Nå har han tatt initiativ til å hjelpe kollegene i Tbilsi, sånn at de kan fortsette den viktige jobben.

– De står uten jobb, uten inntekt og uten utstyr. De trenger datamaskiner og fotoapparater til å fortsette med journalistikken sin, sier Trellevik.

– Vi kjenner flere av dem, og vet hvor kjipt de har det. De trenger hjelp nå, sier Trellevik.

NJ støtter

Norsk Journalistlag stiller med 40 000 kroner til data- og kamerautstyr. Vi oppfordrer organisasjoner og folk i bransjen til å bli med på dette.

– Det er fint å kunne hjelpe til med noe helt konkret. Mange journalister i flere land har det ekstra vanskelig nå. Gjennom å sørge for våre modige kolleger som har måttet rømme fra Russland, sørger vi også for at den uavhengige journalistikken på russisk kan fortsette. Vi trenger alternative stemmer til Putins propagandamaskin, sier leder i Norsk Journalistlag Dag Idar Tryggestad.

Jobben ble stengt, hun måtte reise

Marfa Smirnova er en av den som måtte rømme til Georgia.

– Georgia og hovedstaden Tblisi er ikke så langt hjemmefra og språket er kjent. Derfor har stadig flere journalister fra Russland reist dit, forklarer Smirnova. Torsdag deltok hun på et åpent møte på Nobels fredssenter i Oslo, i samarbeid med Norsk Journalistlag, Helsingforskomiteen og Norsk PEN.

Smirnova jobbet i den uavhengige TV-kanalen Dozjd («Regn»), russiske myndigheter stengte ned nylig. TV-kanalen var en av de siste som fortalte faktum om det som Vladimir Putin kaller den «militære spesialoperasjonen» i Ukraina.

Journalisten fryktet for sikkerheten og reiste til Georgias hovedstad Tblisi med familien. Når trenger hun hjelp.

Du kan bidra

Norsk journalistlags solidaritetsaksjon skal hjelpe ukrainske journalister og uavhengige russiske journalister. Gi ditt bidrag:

Ønsker du å hjelpe, så kan du bruke

Vipps: #530685 eller bankkonto: 6022 05 01518