Årets frilanser er Henrik Evertsson

Henrik Evertsson ble kåret til årets Frilanser under årsmøtet til NJ Frilans. Journalisten får prisen for sin granskning av Den nordiske motstandsbevegelsen. Juryen gir også honnør til gruppen av streikende frilansjournalister.

– Det er en fantastisk ære, sier Hernik Evertsson om prisen, som består av en diplom og 20 000 kroner. Først skal jeg betale NJ-kontingenten, som jeg henger litt etter med, smiler han. – Resten av pengene skal gå til et nytt, spennende frilansprosjekt. De kommer godt med, sier prisvinneren på video da han er opptatt med juryarbeid.

Juryleder Ingerid Salvesen sier om årets vinner at han har vist stor utholdenhet og pågangsmot i sitt arbeid med å avdekke og informere om en av vår tids voksende og faretruende politiske understrømninger. Gjennom flere års arbeid har Evertsson som en av ytterst få journalister evnet å få tilgang til de innerste kretsene av et journalist-fiendtlig miljø, og hans arbeid viser betydningen av det journalistiske prinsippet om å snakke med de det gjelder, ikke bare om dem.

Vinneren har også vist at frilansere kan starte større dokumentararbeid alene, for så å samarbeide videre på det med et etablert mediehus med økonomiske og redaksjonelle ressurser – noe juryen ser på som et tegn på at samfunnsviktig journalistikk stadig oftere starter også utenfor redaksjonene selv.

Hans granskning av den Nordiske Motstandsbevegelsen nådde ut til nærmere 800 000 nordmenn gjennom NRK, og har også vært innslag i historieundervisningen i norske skoler. Vinneren har reist rundt landet med dokumentaren og bidratt i diskusjoner rundt temaet.

Fotojournalistene hedret

Det ble delt ut to diplomer på NJ Frilans sin årsmøtefest i kveld. I tillegg til årets frilanser ga juryen også en hedersbemerkning til fotofrilanserne som i vår sa nei til oppdrag fra etablerte medier fordi de ønsket fokus på de lave satsene som gis.

Her sier juryen: Hedersutmerkelse går til noen som har inspirert og løftet utallige frilansjournalister, både nasjonalt og utenfor landets grenser. Mottakerne har vist det som alle fagforeninger, også NJ Frilans, er tuftet på: At ved å stå sammen og kreve sine rettigheter, så kan man vinne frem. Når flere norske frilansfotografer våren 2018 sa nei til oppdrag fra etablerte mediehus, begrunnet i alt for lave satser i forhold til de veiledende prisene fagforeningen har satt, skapte de et press på oppdragsgiverne. Frilansfotografene gikk i dialog, og bidro samtidig til større offentlig oppmerksomhet og kunnskap rundt vilkårene for mange frilansjournalister i dag. Alle de medvirkende fotojournalistene tapte personlig penger på å si nei til oppdrag, men satte frilanskampen for bedre lønn og rettigheter foran seg selv og egen lommebok. Resultatet ble at samtlige mediehus som ble utfordret har i dag økt satsene sine for foto-vakter, om enn i varierende grad.

Årets jury:

Ingerid Salvesen, juryens leder, Sindre Leganger, Andrea Gjestvang og Hilde Sandvik.