Artikkelen er mer enn ett år gammel

De aller fleste drap på journalister blir aldri etterforsket

Hittil i år er 73 journalister drept på jobb rundt om i verden. Det er nesten to i uka. Men i hele ni av ti av drapssakene blir de som dreper, aldri dømt. Fredag 2. november fra kl. 9 markerte vi FN-dagen for å stanse vold mot journalister på Fritt Ord i Oslo.

De aller fleste journalister som blir drept på jobb, er lokale journalister. For hver journalist som blir overfalt eller drept, blir journalister rundt dem skremt til taushet – i redaksjonen, i regionen, i det landet. Det er da også ofte målet med angrepet.

Derfor er det særdeles viktig for ytringsfriheten at drap på journalister blir grundig etterforsket, og at de som står bak drapet, blir stilt for retten og dømt.

Når det ikke skjer, gis det et farlig signal om at det er fritt fram for å drepe journalister.

Hvordan kan det stanses?

Hva kan verdenssamfunnet gjøre for å tvinge myndigheter og rettssystemene til å etterforske og rettsforfølge de som dreper journalister? Hvordan kan vi beskytte journalistene og stanse det som på engelsk kalles impunity – straffefrihet?

Det diskuterte eksperter og journalister fra Mexico, Bangladesh, Namibia og Sri Lanka på Fritt Ord – fra klokka 9 fredag 2. november, som er FNs «End Impunity Day» – den internasjonale dagen for å stanse straffefrihet for forbrytelser mot journalister.

Organisasjonen Article 19 kom fra Storbritannia for å presentere sin ferske evaluering av ytringsfrihet i ulike land, en evaluering der straffefrihet er en viktig faktor. Og møtet åpnet med utenriksminister Ine Eriksen Søreide som  snakket om Norges arbeid for menneskerettighetene.