Artikkelen er mer enn ett år gammel

Enighet i lønnsforhandlingene mellom NJ og MBL

Natt til fredag, nesten fem timer på overtid, kom Norsk Journalistlag og MBL fram til enighet i årets lønnsforhandlinger. Resultatet ble 10.500 i sentralt tillegg og justering av ulempesatsene med 2,7 prosent.

– Samlet sett er dette et godt svar til alle våre medlemmer som opplever at det er vanskelig å oppnå resultater gjennom lokale forhandlinger, sier forhandlingsleder for Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen.

Resultatet av det sentrale oppgjøret er 10.500 kroner, samt en gjennomsnittlig økning i ulempesatsene på 762 kroner, totalt 11.252 kroner.

– Det sentrale tillegget er første byggekloss i lønnsoppgjøret. Det er en felles enighet med MBL om at det fortsatt er rom for reelle, lokale forhandlinger, og at slike forhandlinger skal finne sted. Resultatene i bransjen viser jevnt over at det er god lønnsevne, og med tanke på at lønnsveksten i fjor var vesentlig dårligere enn samfunnsrammen, forventer vi uttelling også lokalt, sier Frantzen.

For å understreke viktigheten av de lokale forhandlinger, ble Norsk Journalistlag og MBL enige om følgende protokolltilførsel:

Partene er enige om at velfungerende lokale forhandlinger er en forutsetning for å oppfylle tariffavtalens formulering om at lønnsutviklingen skal ivareta hensynet til bedriftens totale situasjon, økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter. NJ har påpekt under forhandlingene at det har vært tilfeller der de lokale forhandlingene har vært mangelfulle. Partene vil understreke at forhandlingene skal være reelle og basert på de lokale forholdene og kriteriene i tariffavtalen.

I overkant av 2.600 NJ-medlemmer er omfattet av lønnsoppgjøret mellom Norsk Journalistlag og MBL.

I 2018 ble resultatet av de sentrale forhandlingene 6.100 kroner.

Se protokollen fra forhandlingene.