Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Hviterussiske myndigheter må løslate fengslede journalister

50 journalistforbund oppfordrer sine respektive regjeringer til å krever fengslede journalister i Hviterussland løslatt.

Lederne for journalistenes fagforeninger og organisasjoner i Europa uttrykker dyp bekymring over intensivering av undertrykkelsen i Hviterussland.

I dag har organisasjonene sendt brev til sine lands myndigheter, med oppfordring om å legge press på hviterussiske myndigheter.

Les brevet fra NJ til statsminister Erna Solberg 

Appellen er sendt 25. mars, som er Hviterusslands Frihetsdag, dagen opposisjonen hvert år samles i stort antall for å markere datoen Den hviterussiske folkerepublikken ble erklært i 1918.

I dag er det over 250 politiske fanger i landet, inkludert 11 journalister. Dette er bare toppen av isfjellet. Siden det forfalskede presidentvalget 9. august 2020 har mer enn 30 000 personer – inkludert 480 journalister – blitt arrestert. Mange av dem har blitt torturert og mishandlet, og over 1000 personer er tiltalt eller dømt.

Vi oppfordrer den norske regjeringen til:

– å kreve at hviterussiske myndigheter løslater de 11 fengslede journalistene, trekker tiltaler og dommer mot hviterussiske journalister og gjenåpner den stengte Minsk presseklubb

– å appellere til FN, OSSE, Europarådet og EU, slik at det internasjonale samfunnet forsterker presset og varsler aksjoner i møte med de stadig nye bruddene på menneskerettighetene og pressefriheten i Hviterussland.

Send brev til fengslede kolleger!

I tillegg til brevet som journalistledere over hele Europa har sendt sine statsoverhoder i dag – som er Hviterusslands Frihetsdag – inviteres og oppfordres alle journalister til å skrive et brev til én eller flere av de fengslede journalistene i landet.

Du finner adressen til de 11 som for tiden sitter fengslet på nettsiden til European Federation of Journalists
(brev må sendes som håndfast post)