Artikkelen er mer enn ett år gammel

Lovende, men de trenger hjelp til gjennomføringen

Mediepolitikken i Hurdalsplattformen, som Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) la fram, er lovende på mange punkter. Jobben blir å gjennomføre og konkretisere, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

–­ Vi opptatt av en fri og uavhengig presse, smilte partileder Vedum da han og påtroppende statsminister Støre åpnet for spørsmål fra pressen under presentasjonen av deres felles nye regjeringsplattform.

Den frie, uavhengige journalistikken

–­ Det er bra at regjeringen er så tydelig på hvor viktig den frie, uavhengige journalistikken er for å opprettholde vårt demokrati. Men det forplikter og må også vises igjen i praksis. Erklæringen har mange gode intensjoner, som nå skal følges opp, sier leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.

Dette sier regjeringsplattformen spesielt om mediepolitikken

Medium som føresetnad for ytringsfridom og demokrati
Regjeringas mål er å sikre sterke norske medium og leggje til rette for at alle grupper i samfunnet har eit godt medietilbod. Behovet for truverdige, redaktørstyrte medium av høg kvalitet er større enn nokon gong. Regjeringa er spesielt bekymra for kåra til kvalitetsjournalistikken.

Regjeringa vil:
• Sikre ytringsfridommen gjennom dei frie media. Redaktørar og journalistar skal ha eit særskilt vern.
• Sikre at offentlegheitslova og prinsippet om meiroffentlegheit blir praktisert i alle offentlege verksemder, og vurdere strengare sanksjonar ved brot på offentlegheitslova.
• Arbeide for at dei globale medie- og teknologiaktørane viser openheit om bruk av data og betaler skattar og avgifter i dei landa dei opererer i.
• Auke innovasjons- og pressestøtta på ein måte som sikrar god utvikling i lokalmedia, utan at det går ut over dei større riks- og regionmedia.
• Sikre NRKs rolle som ein brei allmennkringkastar med sterk nærvær i heile landet gjennom føreseieleg styring og finansiering.
• Sikre kommersiell allmennkringkasting med hovudkontor i og nyheitssendingar frå Bergen og ein kommersiell allmennkringkastar på radio med hovudkontor på Lillehammer.
• Gi lokalradio moglegheit til å vere på FM-nettet fram til 2031.

–­ Vi merker oss spesielt at regjeringen nå vil vurdere sanksjoner på brudd på offentligheten. Det er noe mediebransjen har etterlyst lenge og er på høy tid at det gjøres noe med, sier NJ-lederen.

Viktig med økt pressestøtte

–­ Det er også positivt at regjeringen viser vilje til å øke den samlede pressestøtten, og det ikke legges opp til en omfordelingskamp som ikke vil bidra til økt mediemangfold –­ snarere tvert imot. I tillegg er det viktig at regjeringen slår ring om allmennkringkasteroppdraget, mener Tryggestad.

Han skulle ønske at regjeringen var tydelig på at de ønsker å støtte oppunder kompetansehevende tiltak for bransjen, men ser at dette kan være en del av en fremtidig innovasjonsløsning. En løsning kan også være at økningen i pressestøtten knyttes til skolering – noe som vil treffe journalistikken og journalistene direkte.

Storrengjøring i arbeidslivet

Mediebransjen er preget av altfor stor bruk av midlertidige ansettelser. Her ligger det an til innstramminger av reglene.

–­ Norsk Journalistlag ser frem til regjeringens «storrengjøring i arbeidslivet for å sikre faste, hele, stillinger med norske lønns- og arbeidsvilkår», slik det står i regjeringsplattformen.

Kulepunktene under «Medium som føresetnad for ytringsfridom og demokrati» er lovende og i tråd med Norsk Journalistlags politikk. Utfordringen er konkretisering og å omsette dem i handling.

–­ Det gleder vi oss til å bidra til, sier Tryggestad.

Den nye regjerningen har også varslet om grep for å bedre arbeidshverdagen for selvstendig næringsdrivende, inkludert våre frilansere.

– At regjeringen varsler et løft på dette området, er noe vi har etterlyst. Vi er derfor glade for at den nye regjeringen griper fatt i utfordringene. Dette er en prioritert oppgaver som også NJ jobber med. Under pandemien så vi hvor hardt denne gruppa ble rammet. Det er nødvendig å gjøre arbeidslivet mer forutsigbart gjennom økte rettigheter for frilanserne, sier Tryggestad.