Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mer kompetanse til frilansere

Seks frilansere fikk stipend fra FriStup i mai. Stipendet skal de bruke på Start-kurs, språkkurs, fotokurs og utdanning innen klimajournalistikk. Samtidig gjøre styret ordningen mer fleksibel.

Pandemien førte til færre stipendsøkere i Norsk Journalistlags kompetanseordning for frilansere, FriStup.

Tross en økning i antall søknader nå, vil Anne-Lise Aakervik, styreleder i FriStup, at enda flere frilansere søker om stipend til etter- og videreutdanning.

– Med tanke på hvilke muligheter som ligger i FriStup-stipendet, så er det altfor få søkere. FriStup er en gullgruve for oss frilansere. Det krever riktignok at man har en plan for hva man vil bli bedre på, men straks du har det, og er innenfor reglene, så er ikke søknadsprosessen spesielt vanskelig, sier Aakervik.

FriStups hovedoppgave er å støtte kompetanseheving for frilansere. Gjennom FriStup kan medlemmer i NJ Frilans få stipender og delta på studieturer og kurs.

Søknadsfrister for stipend: 1. januar, 1. april, 1. august og 1. oktober

Ansiennitet: For å kunne få stipend eller være med på studieturer, må man ha vært medlem i NJ de siste to årene, samt betalt FriStup-avgiften.

Karantene ved stipendtildeling:
Inntil kr. 5 000: Ingen karantene
Kr. 5 000-15 000: 6 måneders karantene
Kr. 15 000-30 000: 1 års karantene
Kr. 30 000-50 000: 2 års karantene
Kr. 50 000-75 000: 3 års karantene
Kr. 75 000-100 000: 4 års karantene

Endringene i søknadsfrister, ansiennitet og karantene er en prøveordning fram til 31.12.2024.

Se retningslinjene for FriStup

Tilpasser ordningen

– Vi håper flere frilansere vil søke i neste runde som allerede er 1.august, sier Aakervik, og forklare at FrisStup innfører en prøveordning med fire søknadsfrister i året.

De nye søknadsfristene for stipend er 1. januar, 1. april, 1. august og 1. oktober.

Her søker du FriStup-stipend

I tillegg endres reglene knyttet til ansiennitet og karantene.

– Vi har fått mange innspill fra medlemmer om at reglene for stipend har vært strenge. Med endringene vi gjør nå, har vi en ambisjon om å være en mer tilgjengelig og fleksibel kompetanseordning for medlemmene i NJ Frilans, sier Aakervik.

Endringene i ansiennitet innebærer at flere frilansere får mulighet til å søke kompetansestipend tidligere i karrieren. Kravet til ansiennitet reduseres til to år.

Hyppigere kompetanseløft

Ved tildeling av stipend fra FriStup, havner man i en karantene før man kan søke på nytt stipend. Karantenetiden er knyttet til stipendets størrelse.

– Mange av våre medlemmer velger ikke å søke på mindre beløp fordi karanteneregelen har trått i kraft. Nå fjerne vi karantene for stipender inntil 5000 kroner, og reduserer karantenetiden for større stipender. Dette betyr at frilansere kan få støtte til etter- og videreutdanning hyppigere gjennom FriStup enn tidligere, sier Aakervik.

Stipendtildelinger mai 2022

Navn Prosjekt  Beløp
Ingerid, Salvesen Kurs: Styrke klimajournalistikken 35000
Gravråk, Åse Kari Fotokurs/workshop i Bleik, Vesterålen 16500
Gjevestad Agledahl, Gisle August Skygge dokumentarist i verdensklasse 31200
Hestvik, Ingebjørg Fransk språkkurs 43300
Rødelv, Anne Kristin START 57 69000
Rosmo, Kristin Proff start på nytt fotoprosjekt 39500