Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Kuttet får store konsekvenser for folks tilgang til aviser

NJ advarer sterkt mot å redusere antall dager med postombæring nå

NJ er sterkt kritisk til Regjeringens forslag om å redusere antall dager med postombæring fra 1. juli 2020. Posten sørger for at ca. 170 000 abonnenter får avisen den dagen den gis ut. Det vil si 13 % - en av åtte av avisene som distribueres daglig. Det foreslåtte kuttet vil altså få store konsekvenser for folks tilgang til aviser, og fjerne livsgrunnlaget for et stort antall aviser som ikke har alternative distribusjonskanaler til postlevering.

Regjeringen mener at problemet lar seg løse ved at abonnentene flytter seg fra papir til digitale løsninger. I NJs høringsuttalelse til lovforslaget har vi pekt på en rekke grunner til at denne analysen, og derved forslaget om kutt i avisdager, er prematur:

  • Mange avisabonnenter bor i områder der det ikke finnes bredbånd eller annen tilfredsstillende nett-dekning for å følge avisenes digitale utgaver.
  • Digital mediebruk forutsetter utstyr og en teknisk kompetanse som mange abonnenter ikke har.
  • Betalingsviljen for digitale abonnementer er langt lavere enn for papiravisene.
  • Annonseinntektene er langt lavere på nett enn fra papiravisene.
  • Konkurransen er langt tøffere på nett enn papir. Nettet er et globalt marked der internasjonale giganter setter premissene i konkurransen om annonseinntektene, og folks tid og penger.

Fortsatt får mediehusene tre fjerdeedeler av inntektene fra papiravisene. De siste par årene har det vært endringer i brukervaner og betalingsvilje i retning av den digitale mediehverdagen som Regjeringen har lagt til grunn for lovforslaget. Men den digitale hverdagen er ikke her i løpet av trefire år. Samfunnet og bransjen trenger mer tid, og i denne perioden er det viktig at myndighetene tar infrastrukturkravet i Grunnloven §100 på alvor, og ikke føre en politikk som bryter med intensjonen i §100 – og med de mediepolitiske målsettingene, slik de blant annet er formulert i Mediefinansieringsmeldingen.

NJ oppfordrer derfor Regjeringen og Stortinget til å stille forslaget om endringen i postloven i bero, og å gå i dialog med mediebransjen for å samordne forslaget om postombæring med forslagene som ligger i Mediefinansieringsmeldingen. På denne måten kan man sikre at endringene som kommer, både ivaretar myndighetenes mediepolitiske mål og mediebransjens og mediebrukernes behov for tid til å tilpasse seg en heldigital mediehverdag.