Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ med realistiske krav i årets oppgjør

I dag starter de utsatte lønnsforhandlingene i NJ. Først ut er NJs forhandlere som møter de kommersielle mediene i MBL. Uka etter går startskuddet for NRK-forhandlingene.

NJs forhandlingsutvalg har brukt tiden godt siden oppgjøret ble utsatt i vår.

– Vi har samlet oss om tidsriktige og realistiske krav, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

– Selv om tidspunktet er flyttet, er nok medlemmene våre minst like opptatt av lønn og arbeidsvilkår nå som før pandemien.

– Skikkelig stolt av medlemmene

Hege Iren peker på at journalistene har lagt ned en solid innsats for mediehusene for å gi publikum den viktige journalistikken som det har vært spesielt stort behov for i denne tiden. Da må journalistene også få betalt for innsatsen.

– Det har vært viktig for oss å være med på omstillingen i mediehusene. Vi har jobbet hjemmefra, under helt andre og vanskeligere arbeidsforhold enn normalt. Også for at mediehusenes økonomi ikke skal bli skadelidende, sier NJ-lederen.

Samtidig som arbeidstrykket til tider har vært stort, har journalistene måttet forholde seg til strenge smitteverntiltak, tilegne seg ny kompetanse og kjapt lære seg nye måter å jobbe på.

– Jeg er skikkelig stolt av den innsatsen medlemmene har lagt ned, og registrerer at mediehusene selv melder om god økning i antall brukere. Det lover godt for framtiden, sier hun, og legger til:

Mulighet for å holde kompetansen oppdatert er viktigere enn noen gang, sier NJ-leder Hege Iren.

– Vi er inne i en tid der journalistene virkelig tar sin del av den store dugnaden. Mange forteller at de har jobbet mer enn noen gang. Medlemmer sier til meg at jobben som journalist sjelden har føltes viktigere.

Reelle lokale forhandlinger

Det er bare annethvert år at man forhandler både om lønn og om teksten i avtaleverket. Det betyr at man i år kan se på alle deler av avtalene i bransjen.

– Vi har forberedt oss til årets lønnsforhandlinger akkurat som vanlig. Jeg har understreket at dette ikke er et liksom-oppgjør. Det handler om å vise respekt for forhandlingsinstituttet, og det regner vi selvsagt med at motparten også gjør, sier Hege Iren, som også er leder for MBL-forhandlingene.

Før pandemien var medlemmene blant annet opptatt av kompetanse, og at de lokale forhandlingene som følger de sentrale, skal være reelle. Det har ikke endret seg i mellomtiden – tvert imot.

– I vårt yrke forandrer hverdagen seg raskt, noe korona-pandemien også har vist. Å ha gode muligheter til å oppdatere kompetansen sin, er viktigere enn noen gang, sier hun.

Tirsdag 15. september møter NJ MBLs forhandlere for å presentere kravene.

– Vi vil fremme velbegrunnede krav som sikrer våre medlemmer kjøpekraft og gir en enda bedre Journalistavtale, sier Hege Iren Frantzen.

Det er satt av to dager til forhandlingene. Er partene ikke enige når den tiden er brukt opp, havner årets lønnsoppgjør i MBL-området hos riksmekleren.

Et bredt og allsidig forhandlingsutvalg er klar for årets MBL-oppgjør: (fra v.) Marius Steen (NJ), Henrikke Helland, Marita E. Valvik, Dag Idar Tryggestad, Hege Iren Frantzen, Eirik Meling, Pål Hellesnes, Ida Grieg Riisnæs, Tore Roth Stranden og Jarle Brenna (Mads Backer Owe, Ketil Heyerdahl og Inger Marie Bø er i tillegg med fra NJ).