Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ og NR støtter Rettspraksis.no

Høyesteretts avgjørelser er viktige arbeidsverktøy for journalister. Derfor går Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening inn med felles formell støtte til Rettspraksis.no i forbindelse med søksmålet fra Stiftelsen Lovdata.

Det skjer i form av et støtteskriv til Borgarting lagmannsrett. De to som etablerte Rettspraksis.no – Fredrik Ljone og Håkon Wium Lie – har anket kjennelsen fra Oslo byfogdembete inn for lagmannsretten. Anket ble fremmet lørdag. Støtteskrivet fra NJ og NR vil bli sendt senere denne uken.

Gjennom en såkalt midlertidig forføyning påla Oslo byfogdembete i september i år Rettspraksis å fjerne en rekke høyesterettsavgjørelser fra sitt nettsted. Avgjørelsene var hentet delvis fra en DVD utgitt av Lovdata og dels fra Lovdatas onlinedatabase.  Samtidig ble de pålagt å betale Lovdatas saksomkostninger. Dette til tross for at store deler av kravet var frafalt da saken kom opp for retten.

NJ og NR engasjerer seg i saken på grunn av dens prinsipielle sider.

– Høyesteretts avgjørelser er viktige arbeidsverktøy for journalister.  I journalistikken kan for eksempel avgjørelsene settes inn i en større sammenheng, blant annet for å kunne gjøre analyser av endringer i straffeutmålinger i sammenliknbare saker over tid. Dagens avtale mellom Høyesterett og Lovdata bidrar til å uttydeliggjøre offentlige myndigheters ansvar for tilgjengeliggjørelsen, sier advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag.

– Tvisten berører spørsmål knyttet til den demokratiske infrastrukturen; om hvordan den enkelte borger skal kunne holde seg orientert om hvilke prinsipper og hvilken praksis rettsstaten bygger på. Det dreier seg om publisering og tilgjengeliggjøring av i utgangspunktet offentlig informasjon. Lovdatas historie og eksklusive avtaler gjør at de ikke kan sies å konkurrere på like vilkår som private, og at de derfor må finne seg i at informasjon fra Lovdata videreformidles, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

For mer informasjon og kommentarer:

Advokat Ina Lindahl Nyrud, Norsk Journalistlag,
tlf +47 90120232, ina.lindahl.nyrud@nj.no

Generalsekretær Arne Jensen, Norsk Redaktørforening,
tlf +47 90778747, arne.jensen@nored.no