Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ Oslo sparket i gang mangfoldsdebatten 

– Norsk Journalistlag har vært for dårlig i mangfoldsarbeidet. Vi har pratet mye, men det har blitt med praten, mener Fayroz Chamdid, TV 2-journalist og nestleder i NJ Bergen. 

NJ Oslo inviterte til mangfoldsdebatt, og Chamdid satt i panelet sammen med Cecile Asker (Aftenposten), Iram Ansari (NRK) og Dag Idar Tryggestad (NJ-leder). Debattleder i Pressens hus var NRKs Atle Bjurstrøm. 

Det er langt mellom folka med innvandrerbakgrunn eller funksjonsnedsettelse i norske redaksjoner. Det er like glissent på de journalistiske utdanningsinstitusjonene. 

– Du går ikke på den festen du ikke er invitert til. Hvis vi ikke er tydelige på at disse gruppene er ønsket, så vil det fortsatt komme få. Vi må være mye mer aktive her, sa Dag Idar Tryggestad. 

– Vi har nok også et stykke å gå for å skape et inkluderende miljø i redaksjonene. Redaksjonene må ta vare på folk med flerkulturell kompetanse og annen mangfoldskompetanse, mente Cecilie Asker. 

Med annerledes bakgrunn er det fortsatt en fare for å bli satt i bås. 

– Det hender nok at «minoritetsjournalisten» får alle «innvandrersakene», konstaterte Fayroz Chamdid.  

Må vise mangfoldet 

Norsk Journalistlags landsmøte 2021 ga organisasjonen en klar marsjordre: NJ skal i perioden jobbe for mer mangfold på arbeidsplassene i mediebransjen og mer kunnskap om mangfoldsarbeid i mediebedriftene og internt i NJ. 

– Jeg ble glad da vi fikk beskjed av landsmøtet om å øke farten i mangfoldsarveidet. Mangfold handler heller ikke bare om kulturell bakgrunn, men også funksjonsmangfold, for eksempel, sa Tryggestad. 

Dette kan også handle om å vise mangfold i journalistikken. Hvis folk ikke ser folk som seg selv eller ikke kjenner seg igjen i sakene, så blir mediene mindre relevante. 

Språk, perspektiv og nettverk 

Mediene har nok jevnt over kommet litt seint seint på banen med mangfoldsarbeidet. Men NRK er et eksempel på det motsatte. Iram Ansari leder NRK FleRe, som er NRKs rekrutteringstiltak for å skaffe flere journalister med flerkulturell kompetanse. 

– Det er viktig å samle krefter og samarbeide. Det monner ikke å sitte på hver vår tue og pønske ut de lure grepene i mangfoldsarbeidet, sa Iram Ansari. 

I NRKs FleRe-ordning er språk, perspektiv og nettverk blinket ut som tre viktige kriterier å måle stillingssøkere på. Kan søkeren et av språkene som noen av de store innvandrergruppene snakker, har hun nye perspektiver, og til slutt; har hun et nettverk som ikke finnes blant medarbeiderne allerede? Dette har vært et godt verktøy i rekrutteringsarbeidet. 

– Det handler om ordbruk også. For eksempel handler det om «kompetanse», ikke om å være annerledes. Vi må snakke om flerkulturell eller funksjonsmangfoldig kompetanse, ikke flerkulturell bakgrunn, for eksempel, sa Ansari.