Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ sparte millioner i koronaåret

Norsk Journalistlag gikk over 12 millioner kroner i overskudd på driftsregnskapet for 2020. Det er to årsaker til det - mindre reiseaktivitet og høye finansinntekter. Avlyste konferanser og seminarer førte til at også vederlagsregnskapet gikk med nærmere 4 millioner kroner i overskudd.

På grunn av smittevernrestriksjonene ble 2020 et veldig annerledes år for organisasjonen. NJ både brukte mindre og tjente mer enn budsjettert i 2020.

NJs økonomi er todelt. I korte trekk kan vi si at driften av organisasjonen, medlemstilbudet og tillitsvalgtarbeidet finansieres med kontingentinntekter, mens journalistfaglig aktivitet finansieres av vederlagsmidler.

NJs driftsregnskap

Driftsinntektene var på snaut 62 millioner kroner inkl finansinntekter, mens vi hadde kostnader på omkring 49 millioner. Overskuddet er altså rekordstort, og landsstyret vedtok å overføre omkring 5,5 millioner kroner til NJs konfliktfond, mens omkring 6,5 millioner kroner blir liggende på NJs frie formålskapital (egenkapital).

NJs vederlagsregnskap

Inntektene på vederlag var på vel 20 millioner kroner inkl finansinntekter, mens vi brukte 16,4 millioner kroner. Overskuddet var på 3,7 milloner kroner, som i sin helhet går tilbake til vederlagsfondet for senere bruk.

Så hva bruker NJ pengene på?

Lønns- og arbeidsbetingelser

Lønnsforhandlinger og annet arbeid knyttet til tariff er kostnadsført til nesten 4 millioner kroner, mens rettslig bistand til medlemmene og annet arbeidsrettsarbeid kostet nesten det samme.

NJ gjennomførte to undersøkelser om hvordan medlemmene hadde det på hjemmekontor, og samlet brukte vi omkring 1 million kroner på arbeidsmiljøarbeid.

NJ-skolen

NJ brukte omkring 2 millioner kroner på tillitsvalgtopplæring i 2020. Det har vært stor digital aktivitet med mange flere kurs, riktignok kortere enn normale kurs ville være, og vi har spart mye på å ikke reise, overnatte og spise på NJs regning, derfor er det meste av kostnadene knyttet til lønns- og administrasjonskostnader.

Kurs for frilansere

Frilansere har ikke arbeidsgivere som betaler kurs for dem, og NJ setter hvert år av midler til kurs i det å være journalist på Institutt for Journalistikk, og kurs som NJ holder selv i det å drive forretning som frilanser, samt tilskudd til støtteordningen Fri-Stup. Samlet ble det brukt omkring 700 000 kroner til frilanskurs.

Lagenes drift og aktiviteter

Lokallagene, konsernlagene, NJ Frilans og NJ Student har brukt omkring 1,4 millioner kroner på styrearbeid og årsmøter. I tillegg er det brukt rundt 3 millioner kroner i sekretariatet på bistand og administrasjon knyttet til lagenes arbeid.

Lokallagene fikk bevilget omkring 1,8 millioner kroner fra vederlagsmidlene til å drive journalistfaglige aktiviteter. Ettersom koronapandemien satte en stopper for det meste av fysiske samlinger, ble det bare brukt vel 0,7 millioner av dette.

Journalisten

Journalisten kostet NJ vel 4 millioner kroner i tilskudd og administrasjon, som ble betalt dels fra kontingent, dels fra vederlag.

Fellesprosjekter i bransjen

Institutt for Journalistikk fikk 3 millioner kroner sin drift, slik at de kan holde rimelige kurs for NJs medlemmer og andre i bransjen. Norsk Presseforbund fikk nesten 2 millioner kroner. Og NJs deltakelse i Pressens Hus kostet omkring 150 000 kroner i 2020. Huset åpner nå i 2021 og kostnadene til dette kommer til å bli flere. Alle disse fellesprosjektene betales med vederlagsmidler.

Privatkopieringsvederlag
En del av vederlagsmidlene betales direkte til opphaverne. Over 2 millioner kroner ble delt ut til enkeltmedlemmer og andre journalister, som fikk fra 1000 til 20 000 kroner i lommeboka.

Les:
kopipengar fra norwaco til 298 journalistar

Journalistfaglige konferanser og reisestipender

NJ satte av nærmere 2 millioner kroner til både egne konferanser, som Hell og Gull og gråstein, og eksterne konferanser som søker midler fra NJ, som SKUP og Fortellingens Kraft. I tillegg satte vi av 800 000 kroner til stipender for å dra på disse arrangementene. Det ble dessverre dårlig med slike arrangementer i koronaår nr 1 og totalt ble det brukt omkring 800 000 til dette.

Reisestipendene for 2020 ble delt ut før viruset stoppet oss, og 1,5 millioner kroner ble delt ut til heldige medlemmer og andre rettighetshavere.

Vi brukte også omkring 750 000 kroner i personalkostnader for å bistå organisasjonen i det journalistfaglige arbeidet.

Internasjonalt arbeid

En prosent av kontingentinntektene settes av på NJs solidaritetsfond. Pengene brukes til å støtte enkeltjournalister eller organisasjoner internasjonalt. Det er arbeidsutvalget (AU) som bevilger slike midler.

De siste sju årene har NJ dessuten søkt midler fra Utenriksdepartementet til store internasjonale prosjekter. I 2020 fikk vi nærmere 5 millioner kroner, som gikk til blant annet kurs i sikkerhet for kvinnelige journalister i Afrika. NJ er i ferd med å inngå en ny 3-årig avtale med departementet i disse dager.

NJ er medlem av Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) og Det europeiske journalistforbundet (EFJ) og en halv million kroner går til internasjonale kontingenter.

Politisk arbeid

NJ har politisk leder og nestleder ansatt på full tid. Landsstyret møtes normalt omkring seks ganger i året til todagers møter og arbeidsutvalget det samme. Dessuten driver ansatte i sekretariatet arbeid opp mot politiske myndigheter, f. eks. knyttet til pressens økonomiske rammebetingelser eller medierettsarbeid. Samlet er dette kostnadsført til nærmere 7,3 millioner kroner, hvorav 0,8 er personalkostnader belastet vederlagsregnskapet, ettersom dette er arbeid som kommer alle rettighetshavere til gode.

Dataomlegging og administrasjon

Det koster penger å hente inn penger og NJ har regnskapsført 4 millioner kroner til folk og programvare for å få inn kontingenten. Det er et mål å redusere dette beløpet framover, men i 2020 la vi om datasystemene våre og det har kostet både krefter og penger. Når vi er i mål med å tilpasse systemene, skal dette bli mer effektivt.

Vi budsjetterte med kostnader til den store dataomleggingen, løpende datadrift, og maskiner (pc, mobiler, kopimaskiner mm) på totalt 6,7 millioner kroner, og brukte omkring 5,7.

2020 vs. 2019

NJs driftskostnader var over 12,5 millioner kroner lavere i 2020 enn i 2019, og nesten 7 millioner kroner lavere enn budsjettert. Totalt brukte NJ vel 49 millioner kroner på driftsbudsjettet.

Forbruket på vederlagsregnskapet var 0,7 millioner kroner lavere enn i 2019, og nærmere 4,5 millioner kroner lavere enn budsjettert. Totalt brukte NJ bortimot 16,5 millioner kroner på vederlagsbudsjettet.