Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ STUDENT: – Jeg har mistet sommerjobben – og andre spørsmål

Mange studenter har deltidsjobb ved siden av studiene, og mange studenter har allerede gjort avtaler om sommerjobb når den tid kommer. Nedenfor skal vi forsøke å gi noen svar på aktuelle spørsmål som kan oppstå. Både hva slags rettigheter man kan ha etter folketrygdloven ved f.eks. sykdom og ved permittering, og om arbeidsgiver kan kansellere avtalen om sommerjobb på grunn av koronakrisen. Svarene er av generell karakter.

INNHOLD:
Bortfall, eventuelt redusert undervisningstilbud
Studenter i arbeid
Sykepenger
Dagpenger/permittering
Studenter i praksis
Arbeidsgiver har kansellert avtalen om sommerjobb

BORTFALL, EVENTUELT REDUSERT UNDERVISNINGSTILBUD
Generelt bør man som student undersøke hva slags forpliktelser skolen og undervisningsinstitusjonen har med hensyn til at studieprogresjonen skal opprettholdes, uten at ekstrakostnader for den enkelte påløper. Det gjelder både med hensyn til undervisningstilbudet og eksamensavvikling. Vi sitter ikke på noen spesiell kunnskap om slike forhold, men det bør sjekkes opp av den enkelte ved undervisningsenheten.

STUDENTER I ARBEID
Studenter som har et løpende arbeidsforhold ved siden av studiene kan være berettiget til ulike ytelser etter folketrygdloven, på samme vilkår som andre arbeidstakere.

SYKEPENGER
I utgangspunktet vil du som fulltidsstudent ikke være berettiget til sykepenger.

Som deltidsstudent kan man være berettiget til sykepenger fra deltidsjobben, fordi  deltidsstudier kan la seg kombinere med arbeid.

https://www.nav.no/no/person/arbeid/sykmeldt-arbeidsavklaringspenger-og-yrkesskade/sykepenger/sykepenger-under-utdanning

For rett til sykepenger må likevel grunnvilkårene oppfylles.
Man må ha vært ansatt i minst fire uker før sykefraværet oppstod.
Samtidig kan det ikke ha vært avbrudd på mer enn 14 dager (se tilkallingsvikarer).
Hvis man har jobbet 2 dager med 14 dagers mellomrom er vilkåret om opptjeningstid innfridd.

Du bør kontakte NAV om du er sykemeldt.

Til toppen

DAGPENGER/PERMITTERING
Studenter med deltidsjobb har ikke krav på dagpenger. Studenter med fulltidsjobb kan være berettiget til dagpenger. NAV legger til grunn at heltidsstudenter med deltidsjobb, ikke er reelle arbeidssøkere, fordi det ikke lar seg kombinere med fulltidsarbeid.
Se nærmere om unntakene her:

https://www.nav.no/no/person/arbeid/dagpenger-ved-arbeidsloshet-og-permittering/relatert-informasjon/dagpenger-og-utdanning

STUDENTER I PRAKSIS
Studenter i praksis etablerer regelmessig et ordinært arbeidsforhold til bedriften. Det at man er i praksis og har andre lønns- og arbeidsvilkår enn fast ansatte, endrer ikke på det. Det betyr at man i prinsippet skal være omfattet av de samme ordninger som i alminnelighet gjelder for arbeidstakere ved permittering. Praksisarbeid har store likhetstrekk med lærlingene som bl.a. er årsaken til at inntektsgrensen for rett til dagpenger er senket til 0,75G.

Er du i praksis og blir permittert ta kontakt med NAV.

ARBEIDSGIVER HAR KANSELLERT AVTALEN OM SOMMERJOBB
Det klare utgangspunkt er at avtaler skal holdes. Samtidig kan det være grunner til at avtaler om etablering av et arbeidsforhold frem i tid kan kanselleres. Under rådende omstendigheter hvor flere bedrifter på grunn av arbeidsmangel er i en permitteringssituasjon, samtidig som det er laget avtaler med sommervikarer, kan tilsi at arbeidsgiver har grunnlag for å gjøre det. På tilsvarende vis som at arbeidsgiver kan gå til oppsigelse av sommervikariatet i god tid før sommervikariatet starter opp. Det er naturligvis en lite hyggelig beskjed å få. Vi anbefaler i så fall at dere tar kontakt med en av NJs advokater.

Til toppen