Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJs lønnsstatistikk 2018: Svak lønnsutvikling i MBL-området

NJs Lønnsstatistikk for norske mediebedrifter i 2018 viser en lønnsvekst i MBL-området på 2,6 prosent.

–  Våre klubbledere har uttrykt misnøye med lønnsveksten over tid. Når vi nå ser lønnsstatistikken, bekrefter det inntrykket. Til tross for gode resultater og driftsmarginer i mange mediebedrifter, reflekteres ikke dette i lønnsutviklingen. Vi kan ikke akseptere en slik utvikling, og dette skaper forventninger til årets oppgjør, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

– Det er et paradoks at lønnsveksten i MBL-området er betydelig under snittet i samfunnet, samtidig som bransjen opererer med gode driftsmarginer. For å nå en norm for lønnsvekst innenfor MBL, må faktisk ganske mange bedrifter ligge over snittet. Tallene som nå foreligger viser at resultatene er jevnt over for dårlige. Vi forventer at mediebedriftene og MBL tar dette på største alvor, sier Frantzen.

NRK

Lønnsstatistikken viser en økning i NRK på 3,4 prosent i 2018. Men dette gir et upresist bilde.

– Dette tallet inneholder innløsning av frilisens som alle ansatte i NRK har hatt, og korrigert for dette, ligger lønnsveksten på et fornuftig nivå sammenlignet med samfunnet for øvrig for i fjor. Resultatet viser at streiken var nødvendig.  Og det er trist å registrere at det måtte en streik til for å oppnå dette resultatet, sier Frantzen.

Se NJs lønnsstatistikk 2018

Grunnlaget for NJs lønnsstatistikk er data samlet inn av Mediebedriftenes Landsforening, (MBL), NRK og en rekke uavhengige aviser. Rapportene viser status pr. 31.12.2018.