Artikkelen er mer enn ett år gammel

Ny blogg om landsstyret

LS-nytt

Synes du det er vanskelig å finne ut hvilke saker landsstyret behandler, og vedtak som blir gjort? Nå gjør vi noe med det.

– Vi ønsker at både tillitsvalgte og medlemmene skal få bedre innsyn i hvordan landsstyret jobber. Derfor lanserer vi «LS-bloggen». Her vil vi før møtene informere om de viktigste sakene som er til behandling, og etter møtene fortelle hvilke vedtak som ble gjort, sier NJs leder, Dag Idar Tryggestad

Bloggen vil bli sendt som nyhetsbrev og ligge tilgjengelig på nj.no slik at det er lett å finne tilbake til tidligere vedtak.

– Vi erkjenner at ikke alle klikker seg inn for å lese de enkelte sakspapirene til landsstyremøtene, og håper dette grepet vil bidra til bedre informasjon ut i hele organisasjonen, sier Tryggestad.

Lønnsforhandlinger

Denne uka samles det nye landsstyre til sitt første skikkelige landsstyremøte. Naturlig nok er det vårens lønnsforhandlinger som tar stor plass blant sakene som skal behandles, men landsstyret skal også velge hvem som skal representere Norsk Journalistlag i ulike styrer og utvalg framover.

Lønnsstatistikken for 2020 viser en dårlig lønnsutvikling for mange av våre medlemmer. Forhandlingsutvalgene har allerede jobbet lenge med forberedelsene til oppgjørene, og har mandat til å utforme krav, fremme disse og komme fram til enighet i de frivillige forhandlingene, altså de «normale lønnsforhandlingene». Dersom det blir brudd i forhandlingene, og det ender hos Riksmekleren, er det landsstyret som godtar forslaget til løsning fra Riksmekleren, alternativ bestemmer å ta NJ ut i streik.

NJs tariffplan gir oversikt over hvordan organisasjonens arbeid med tariff er lagt opp. Landsstyret skal i dette møtet vedta sentrale streikekomiteer for MBL-området og NRK-området, samt størrelsen på NJs streikebidrag. En konfliktplan for NJ for det kommende oppgjøret legges frem til orientering.

Lederne for NJs forhandlingsutvalg i NRK og MBL gir landsstyret et innblikk i diskusjoner og krav som er aktuelle nå og hvordan stemningen blant medlemmene i de ulike tariffområdene er.

Det er viktig å merke seg at forhandlingsutvalgene jobber for enighet i forhandlingene, men parallelt må organisasjonen forberede seg på brudd, mekling og muligheten for streik.

 Når landsstyret diskuterer tariffrelaterte spørsmål, blir noen av disse sakene behandlet som B-saker. Det betyr at på grunn av strategiske hensyn overfor motpart, blir sakspapirer og selve diskusjonene ikke åpne. Vedtakene vil derimot – i de fleste tilfeller – være tilgjengelige i etterkant. I hovedsak er saksbehandlingen i landsstyret åpen, men innenfor tariff er det noen unntak.

 Utvalg og styrer

Landsstyret skal denne uka også bestemme hvem som skal sitte i ulike interne utvalg den neste toårsperioden, blant annet lønnsutvalget og forsikringsutvalget. Arbeidsutvalget, som både er saksforberedende organ for landsstyret, samt har økonomiske fullmakter, skal også utnevnes av landsstyret nå. Arbeidsutvalget består av fire personer, politisk leder og nestleder inkludert, samt to varaer.

Norsk Journalistlag er deleier av Institutt for Journalistikk (IJ), medlem i Norsk Presseforbund og eier av journalisten. Landsstyret skal på dette møtet velge hvem som skal representere NJ i de ulike styrene.

Landsstyrekurs

Onsdag skal det nye landsstyret gjennom en kursdag med grunnleggende opplæring om organisasjonen. Kurset er også en arena for å sveise sammen nye og erfarende tillitsvalgte.

Dersom du vil se sakspapirer og protokoller fra landsstyremøtene, finner du det her.

Landsstyret er til for deg. Ønsker du kontakt eller har innspill til landsstyret, finner du landsstyrets medlemmer her.