Artikkelen er mer enn ett år gammel

Sju råd for journalister som dekker  kriser  

Journalister er i risikogruppa for å få helseproblemer som følge av jobben. – For journalister er helseplagene ofte en konsekvens av summen av sterke opplevelser gjennom karrieren, sa rådgiver i Norsk Journalistlag, Trond Idås, i sitt innlegg på Styrkeløftet 2021. 

Diagnoser som utbrenthet, depresjon, angst og posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan derfor være snikende tilstander for journalister, der en ganske ubetydelig enkelthendelse kan få det hele til å renne over og ende i et langvarig sykdomsforløp. 

Norsk Journalistlag arbeider nå med en veileder om hva journalister og redaksjoner kan gjøre for å forebygge at de psykiske belastningene som følger med journalistyrket resulterer i helseplager.

Undersøkelser NJ har gjort viser at gode kolleger og dyktige ledere har en nøkkelrolle i denne sammenheng. Det å bruke tid på å snakke med kolleger om hva man har opplevd og ha en åpen diskusjon om hva man kan lære av det, viser seg å ha en betydelig positiv effekt både når det gjelder å forebygge posttraumatisk stress – og bidra til at journalisten i stedet opplever det som kalles posttraumatisk vekst.   

 Sju råd 

På Styrkeløftet 2021 presenterte Trond Idås sju enkle råd om hva journalister og redaksjoner kan gjøres for å forebygge at krevende oppdrag leder til helsemessige utfordringer på kort og lang sikt. Disse rådene vil bli utdypet og bygget ut i veilederen som kommer om kort tid:  

Ute på oppdrag:  

  • Følg magefølelsen – opptre i tråd med egne moralske normer.  Skyld- og skamfølelse er en viktig årsak til stressreaksjoner.  
  • Vurder hva du faktisk trenger å se og ta inn over av deg av sanseinntrykk.  Traumer er gjenopplevelse av disse sanseinntrykkene/minnene.  
  • Prat med kolleger underveis - eller med kolleger med liknende erfaringer.  Tillitsfulle samtaler med en som kjenner situasjonen kan gi betydelig helsemessig effekt.  
  • Sørg for mat, hvile og søvn – spesielt ved langvarige oppdrag.  

Etter oppdraget:   

  • Bruk tid på å bearbeide opplevelsene og å reflektere over hva du kan lære av dem.  Det er denne måten vi bygger erfaring på.   
  • Bruk tid på evaluering av innsatsen i redaksjonen.  Samtaler mellom de som var involvert bidrar til felles læring før neste oppdrag.  Åpne møter fører til kompetanseheving i hele redaksjonen.  
  • Vær raus med anerkjennelse til de som har vært på jobb.  Undersøkelsene vi har gjort viser at anerkjennelse og forståelse for jobben som er gjort har betydelig helsemessig effekt.