Artikkelen er mer enn ett år gammel

Skandaløst å utlevere Assange

– Dette er en trist dag. De britiske dommerne tok feil avgjørelse da de åpnet for utleveringen av Julian Assange til USA, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag.

Fredag avgjorde en britisk ankedomstol at Assange kan utleveres til USA.

Det er spesielt ille å få en slik beskjed på en dag hvor Nobels fredspris deles ut til journalister som kjemper for ytringsfrihet og den frie journalistikken. Anklagene mot Julian Assange er svært problematiske, og utgjør en trussel mot pressefriheten.

– Norsk Journalistlag tar avstand fra dette forsøket på å innskrenke pressefriheten og begrense medias mulighet til å holde mektige aktører ansvarlige for kritikkverdige og ulovlige handlinger.

– Norske og utenlandske journalister må fortsette å publisere hemmeligstemplet informasjon, når dette er blitt vurdert som nødvendig for å oppfylle samfunnsoppdraget, sier Tryggestad.

Å avdekke hemmelige eller skjulte opplysninger som er relevante for samfunnsdebatten er i kjernen av medias samfunnsoppdrag. Ved å publisere informasjon mektige interesser ønsker å holde hemmelig, kan pressen bidra til å holde makthavere ansvarlige. Norsk Journalistlag mener at de er avgjørende at publiseringen av slikt materiale ligger innenfor pressefriheten, også når stater ønsker å holde informasjonen hemmelig.

LES OGSÅ:

Påvirker muligheten for maktkritisk journalistikk