Artikkelen er mer enn ett år gammel

Stopp trakasseringen av journalister i Hviterussland!

”Stop the harassment of journalists” skriver Norsk Journalistlag (NJ) i et brev til den hviterussiske utenriksministeren. NJ protestere mot at hviterussiske journalister hindres i å levere fri og uavhengig journalistikk, og mot myndighetenes vilkårlige arrestasjoner og trusler mot enkeltjournalister.

Stop the harassment of journalists  (letter in English) 

Norsk Journalistlag vil på det sterkeste protestere mot at hviterussiske journalister hindres i å levere fri og uavhengig journalistikk, og mot myndighetenes vilkårlige arrestasjoner og trusler mot enkeltjournalister. Vi krever at alle journalister i Hviterussland, både ansatte og frilansere, skal kunne utøve sitt yrke og rapportere.

Den siste tiden har det vært økt trakassering mot journalister i Hviterussland. BAJ, den uavhengige hviterussiske journalistorganisasjonen, opplyser at de opp til 10. mars hadde registrert 28 fengslinger av journalister. En ny bølge av protester mot økt skattlegging av arbeidsledige har utløst vilkårlige arrestasjoner og trusler fra myndighetene, åpenbart for å hindre mediene å dekke protestene.

I dagene som fulgte økte protestene både i Minsk og andre byer i landet, og 12. mars ble 18 journalister og bloggere pågrepet, bøtelagt, truet med fengsel og truet med blant annet å bli fratatt barn.

Vi oppfordrer også andre journalistorganisasjoner til å støtte våre hviterussiske kolleger og kreve at trakasseringen opphører.

IFJ/EFJs rapportering om situasjonen for journalister i Hviterussland

BAJs rapportering om situasjonen for journalister i Hviterussland

Les mer: NJ og Hviterussland