Artikkelen er mer enn ett år gammel

Om Fougnerutvalgets rapport: Vil gi et tryggere arbeidsliv

– Dette er bra for både fast ansatte, midlertidige og frilanserne, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag (NJ). I dag leverte Fougnerutvalgets sin rapport om framtidas arbeidsliv.

– Utvalget løfter frem viktigheten av et velorganisert arbeidsliv hvor samspillet mellom ledelse og ansatte er viktig, sier Tryggestad. 

Mange av Fougner-utvalgets forslag kan styrke situasjonen for frilansere og midlertidige. 

– Særlig viktig er forslaget om at man skal drøfte også situasjonen for selvstendige, altså frilanserne. Det vil ha stor betydning for en stor medlemsgruppe i NJ og vil bidra til å bedre belyse den usikre situasjonen mange frilansere befinner seg i. En slik drøftingsrett tror jeg vil bidra til å løfte betalingen disse får, mener NJ-lederen.  

– Forslaget om fortrinnsrett til annet arbeid i konsern vil kunne bidra til å redusere utskiftningen av arbeidsstokken, slik vi har sett de senere år, sier Tryggestad.  

Tirsdag leverte Fougner-utvalgets leder advokat Jan Fougner sin utredning «Den norske modellen og framtidas arbeidsliv» til arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

 Verneombud og ansvar på hjemmekontor

Utvalget har mange gode forslag som vil trygge framtidas arbeidsliv. Flertallet mener at arbeidsgiveren har arbeidsmiljøansvar også for innleide og selvstendige, uavhengige av hvor arbeidet finner sted, f.eks. hjemme. 

– Vi er også glade for at det slås fast at det skal være verneombud i alle virksomheter. Disse spiller en avgjørende viktig rolle for å opprettholde og videreføre et godt arbeidsmiljø. 

Nå skal NOUen ut på høring. Norsk journalistlag vil nå bruke tiden godt til å utarbeide høringssvaret.