Artikkelen er mer enn ett år gammel

LS har frigitt organisasjonsrapporten fra 2020

Debatten om Norsk Journalistlag skal endre kriterier for medlemskap og eventuelt skifte navn løper videre også i 2022. Nå kan du lese den første rapporten som dannet grunnlaget for diskusjonen opp mot landsmøtet i fjor.

– Jeg er glad for at landsstyret har bestemt at alle som er interessert kan få sette seg bedre inn i grunnlaget for forslagene om å endre NJs vedtekter og navn. Jeg håper så mange som mulig av de som er opptatt av denne prosessen, tar seg tid til å lese den, sier nestleder i NJ, Hege Fagerheim.

Allerede våren 2019 satte landsstyret ned et utvalg som fikk i oppdrag å utrede fordeler og ulemper ved et navneskifte. Utvalget sto også fritt til å foreslå andre tiltak for å videreutvikle organisasjonen.

Formålet var å oppfylle et vedtak fattet av Landsmøtet i mars 2019: «NJ skal videreutvikle organisasjonen slik at den er bedre tilpasset alle som utfører redaksjonelt arbeid i norsk mediebransje, og de som er på vei inn i yrket.»

Fem framtidsscenarier

Sommeren 2020 fikk landsstyret overlevert utvalgets rapport, som identifiserte og utredet fem ulike framtidsscenarier for NJ.

Leder for utvalget var Hege Fagerheim.

– Vi tillot oss å tenke helt fritt rundt disse spørsmålene. Vi prøvde å tenke oss til hva slags organisasjon og navn vi ville valgt hvis vi skulle opprettet et forbund for norske journalister og mediearbeidere i dag. Det er det jo ikke bare ett svar på, så rapporten tar for seg ulike scenarier og fordeler og ulemper ved disse.

I november 2021 vedtok landsstyret at rapporten fra det første organisasjonsutvalget skal være tilgjengelig for alle, for å klargjøre premisset for diskusjonen nå.

Les rapporten her

Se også Organisasjonsdebatten for mer informasjon