NAV og det offentliges definisjon av «frilanser»

Tips
En del av stoffet i dette kapitlet er også omhandlet i kapittel 10 om økonomi og drift, og i 13 om forsikring.
Som medlem av NJ kan du skaffe deg gode forsikringer, som kan kompensere for de manglende rettighetene du har til velferdsytelser som selvstendig næringsdrivende.

Det er verdt å merke seg at selv om de fleste frilansere driver enkeltpersonforetak (ENK), så bruker NAV en annen definisjon av frilansere. Begrepet “frilanser” brukes i folketrygdloven og innskuddspensjonsloven om frittstående oppdragstakere som mottar lønnshonorar. De som driver ENK betegnes som selvstendig næringsdrivende.

Dette kan virke litt forvirrende fordi de fleste frilansere er selvstendig næringsdrivende, og kaller seg selv frilansere. Et eksempel: Skal du for eksempel lete fram i denne informasjonen fra NAV om hvor mye foreldrepenger du kan få, så kryss av for «selvstendig næringsdrivende» og ikke frilanser om du har ENK. Her betegner vi det NAV kaller frilansere for «lønnsfrilansere» for å ikke blande begrepene.

NAV tar utgangspunkt i overskuddet av næringen din

Det er viktig å huske på at alle velferdsytelser tar utgangspunkt i overskuddet i næringen din, det vil si det du sitter igjen med etter at du har trukket fra fradrag i ENK.  La oss si at du har fakturert for 550 000 kr et år, men har fradrag for kontor, reiser, utstyr mm for 130 000 kr. Da vil NAV ta utgangspunktet i overskuddet ditt som er 420 000 når de regner ut dine rettigheter til ytelser, som for eksempel sykepenger.

Maksbeløp for ytelsene er satt til 6 ganger folketrygdens 1G (per 1. mai 2021 kr 106 399). Dette maksbeløpet gjelder ikke bare frilansere, men også lønnsmottakere og andre som har rett til ytelser.

Sykepenger etter 17. dag

Som selvstendig næringsdrivende eller lønnsfrilanser har du rett til sykepenger fra 17. fraværsdag.

For deg som er selvstendig næringsdrivende utgjør sykepengegrunnlaget 80 prosent av overskuddet i foretaket Er du lønnsfrilanser er sykepengegrunnlaget 100 prosent av inntekten.
Har du ansatt deg selv i eget AS må du selv betale sykepenger fram til 17. arbeidsdag. Deretter får du dekt sykepengene fra NAV med 100 prosent.

Selvstendig næringsdrivende og frilansere har ikke rett til feriepenger av sykepengene. Du kan maksimalt få sykepenger i 52 uker.

Arbeidsledighet

Alle kan registrere seg som arbeidssøkere. Men selvstendig næringsdrivende har ingen rett til dagpenger, ofte omtalt som arbeidsledighetstrygd, dersom oppdragene uteblir. Det er det dessverre mange frilansere som ikke vet.

For at en frilanser med lønnsinntekt (ikke-ansatt lønnstaker) skal få dagpenger ved arbeidsløshet, er kravet at det både foreligger tapt arbeidsinntekt og et fall i vanlig arbeidstid på minst 50 prosent.

Driver du eget AS, og du har mottatt lønn som ansatt i selskapet, har du rett til å permittere deg selv og få dagpenger dersom mangel på arbeid gjør at selskapet ikke kan utbetale lønn.

Dagpenger utbetaler i maks 104 uker, det vil si to år.

Foreldrepenger

For selvstendig næringsdrivende blir foreldrepengene vanligvis beregnet til gjennomsnittet av inntekt de 3 siste årene. NAV henter disse opplysningene fra Skatteetaten.

Er virksomheten eller arbeidssituasjonen din varig endret, kan inntekten du har når foreldrepengeperioden din starter brukes som beregning istedenfor.

For lønnsfrilansere og de som har AS, er reglene de samme som for fast ansatte. Foreldrepengene beregnes vanligvis ut fra gjennomsnittet av inntekten en har hatt i de tre siste månedene før foreldrepengeperioden starter. Dette gjelder både hvis en er fast ansatt eller har varierende arbeidsperioder eller inntekter.

Hvis det er mer enn 25 prosent forskjell mellom årsinntekten og det en har tjent de siste tre månedene, må vi vurdere hvilken inntekt som er mest representativ i din situasjon (kilde chat med NAV)

Foreldrepengene kan tas ut sammenhengende eller kombineres med arbeid eller ferie.

Med informasjon fra NAV ligger her (hvor du for eksempel kan klikke deg inn som selvstendig næringsdrivende), og her er generell informasjon om foreldrepenger.

Kvinner som ikke har rett til foreldrepenger, kan få engangsstønad.

Feriepenger og andre sosiale rettigheter

Frilansere ikke rett til feriepenger (med mindre avtale om dette foreligger for lønnsfrilansere) eller rettigheter som arbeidstaker når det gjelder arbeidsmiljøloven. Frilansere har ikke krav på yrkesskadetrygd eller yrkesskadeforsikring, men kan tegne frivillig yrkesskadeforsikring (se kapittelet om forsikring) og frivillig yrkesskadetrygd hos NAV. Frilansere har ikke krav på pensjonsordning hos oppdragsgiver, men kan tegne egen pensjonsordning (kilde Altinns side om frilansere)