Artikkelen er mer enn ett år gammel

3,6 millioner til studiestipender

På oktobermøtet delte Stupstyret ut mer enn en million kroner i studiestipender og vikarstøtte. Dermed har Stup fordelt over 3,6 millioner kroner til kompetansebygging i 2022.

Stup deler ut stipender og arrangerer studieturer og kurs. Stupstyret vedtok studiestipender på til sammen 753 120 kroner, samtidig gikk 316 355 kroner til vikarstøtte til redaksjonene, slik at huller i vaktplanene kunne fylles mens folk studerer.

Disse har fått stipend.

Nye nettsider for Stup

I løpet av vinteren kommer Stups nye nettsider på plass. Hensikten er å gjøre informasjonen om ordningen og søknadsprosessen bedre for søkerne. Dessuten vil administrasjonen av ordningen bli enklere og mindre manuell. Dette vil på sikt spare oss for tid og penger, slik at flest mulig av pengene kan deles ut til medlemmene i ordningen.

Flere masterstudenter

Stadig flere søknader handler om kurs på masternivå. Dette har særlig fått et oppsving etter at SUJO (Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen) startet med sin erfaringsbaserte master. Mange søkere ønsker støtte til enkeltstående masterkurs på veien til å bygge seg en mastergrad. Andre får penger til en master ved Norges Handelshøyskole eller BI.

Stup-styret har justert reglene her. Stipendiater får karantene når de mottar penger, og karantenelengden avhenger av størrelsen på beløpet. Nå kan stipendiater få unntak fra karantenen hvis de ønsker å gå rett videre på nytt master- eller bachelorkurs.

Samarbeid

Norsk Journalistlag og MBL veksler på rollene i styre og administrasjon av Stup. På styremøtet leverte Christina Dorthellinger Nygaard i NTB og MBL styreledervervet videre til Kjetil Gillesvik i Bergens Tidende og NJ.

MBL/NJ-Stup (og FriStup) har fire søknadsfrister i året: 1. januar, 1. april, 1. august og 1. oktober.

Tre ordninger

Stup (Pressens studiepermisjonsordning) brukes som et fellesnavn på tre ordninger, som finansieres på hver sin måte. Redaksjonelle medarbeidere og redaktører i de fleste aviser, nettaviser, ukepresse, fagpresse og etermedier i Norge kan søke. NJ/MBL-Stup er den største ordningen, mens frilansjournalister hører til i FriStup. NRK-ansatte tilhører NRK-Stup.

NJ/MBL-Stup og FriStup har felles nettside og søkesystem. NRK-Stup har sitt eget system.