Aftenbladets Thomas Ergo vant Årets nyhet-prisen

Ergo vant prisen for sakene om 11-åringen som ble tvangsflyttet etter 10 år i samme fosterhjem. Prisen ble delt under NJ Stavangers prisfest fredag.

Journalistprisen i Sør-Rogaland ble opprettet i 2005, med det formål å oppmuntre til og belønne godt journalistisk håndverk. Nesten alle mediehus i Sør-Rogaland leverte bidrag i en eller flere kategorier i år.

«Årets nyhet går til en komplisert sak som trår i et etisk minefelt, og gjør det til en sak som nesten er umulig å løse», skriver juryen, og fortsetter:

«Saken er av stor betydning, også utenfor Rogalands fylkesgrenser. Årets nyhet forteller ikke bare om et enkeltindivids urettferdige behandling fra barnevernet, men også om et system som har feilet å beskytte vedkommende. Å legge inn nettopp den spesielle innsatsen i den journalistiske metoden, og gjøre det mulig å løfte opp en utilgjengelig, men viktig sak, kan forebygge lignende skjebner for andre barn i fosterhjem i fremtiden.»

 

Årets reportasje: Jakten på familiefaren, av Cornelius Munkvik og Jon Ingemundsen (Aftenbladet)

Juryens begrunnelse: «Årets reportasje går til en sak som har fått en helt unik tilgang til situasjoner, miljø og mennesker. Den enorme mengden med data er komprimert til en ubehagelig men viktig reportasje, fortalt på en nøktern og lavmælt måte som smeller desto hardere. Fortellerstemmen er drivende og gjør det vanskelig å legge reportasjen fra seg.

Formidlingen er preget av respekt for menneskene på alle sider av saken, også de som vanligvis blir stemplet som monstre. Reportasjen tar utgangspunkt at ingen «er» handlingen sin; en person er ikke en bestemt type overgriper, men hvilken som helst person kan gjøre et overgrep.

 

Årets lokale sak ble «Vald på bussen» av Mikkjell Lønning for Sandnesposten

Journalisten har skrevet en rekke saker om voldshendelser på busser i distriktet, i hovedsak Sandnes.

Juryens begrunnelse: «Han greier på lågmælt og velskrive vis å gi lesaren eit nært innblikk i røyndomen bak kriminalitetstala, utan å skremma opp folk, fordi me forstår at det til tross alvoret i enkeltsakene, likevel stort sett er trygt å ferdast med buss i Sandnes.»

 

Årets idé ble Podkasten “Heilt ærligt!” av Eirill Iren Nord-Varhaug for Sandnesposten

Juryens begrunnelse: «Denne er eit godt døme på at ein liten redaksjon kan få til mykje bra. Her har ein funne gode folk å snakka med og journalisten er flinkt til å få folk til å opna seg. Det er også god lyd. Her blir me serverte historiar frå det mangslungne livet, som ikkje alltid fer like fint med folk», skriver juryen blant annet.

 

Årets bilde ble «Nippe» av Anders Minge for Stavanger Aftenblad

«Bilder av mennesker som har det vanskelig og som bor under kummerlige forhold, blir ofte klisjéer. I dette portrettet ser vi derimot mange sider av Gunnar, ikke bare offeret, skriver juryen.

«Fotografi er mer enn teknikk og komposisjon. Det handler ofte vel så mye om relasjon, og det ser en tydelig resultatet av her. En var fotograf som viser respekt for den portretterte», skriver juryen videre.