Artikkelen er mer enn ett år gammel

Applauderer medias rolle i beredskapen

– Lag mer journalistikk om sikkerhet og beredskap. Det er den klare oppfordringen fra orlogskaptein og PhD-stipendiat Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen.

Hvordan er norske redaksjoner skodde for angrep? Spurte TV 2-programleder Sturla Dyregrov i en panelsamtale på Hausstormen 2022.

Gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen er sabotert. Vi har observert droner både på norsk sokkel, ved landanlegg for olje og gass, og ved norske kraftverk. Situasjonen er mer spent og urolig enn på veldig lenge. Forsvaret hevet beredskapen fra 1. november. – Det er ingen indikasjoner på at Russland vil utvide sin krigføring til andre land, men den økte spenningen gjør at vi er mer utsatte for både trusler, etterretning og påvirkning, skrev regjeringen i sin pressemelding.

Mulige angrep i Norge

Da gasslekkasjene i Østersjøen ble oppdaget, stilte orlogskaptein Tor Ivar Strømmen i studio. Han var ikke i tvil: – Det er russerne som har gjort det, de vil skylde på USA, og det er høyst sannsynlig at det skjer noe i norsk infrastruktur i løpet av seks måneder.

– Sannsynligheten er litt lavere nå, fordi vi faktisk er blitt bedre forberedt. Ikke minst er bevisstheten betydelig skjerpet, sier han nå.

– Vi har sovet i 30 år i Norge, Vi må våkne, og nå er vi i ferd med våkne brutalt.

Bedre på beredskap

Inntil Putin tok Krim i 2014 var det lite stuereint å skrive om trusselen fra Russland. Nå er det tydelig hva som er den største trusselen mot oss.

Mediene er viktig i beredskapen. Norske medier er blitt bedre på saker om sikkerhetssituasjonen, men vi må bli bedre på beredskap også, mener orlogskapteinen.

– Jeg applauderer medienes rolle, selv om hevingen av beredskapen på mandag ble underdekket, påpeker Strømmen.

Kanskje mest sannsynlig er et angrep mot det sivile, med ønske om å lage kaos og usikkerhet.

Hjelp fra media og publikum

Vi nok vært naive. Russerne har full oversikt over den norske infrastrukturen. Strømnettet, for eksempel, her har den fulle oversikten ligget åpent på NVEs nettsider bare et par tastetrykk unna. Trolig har Russland allerede utplassert sprengstoff som kan utløses når de finner det hensiktsmessig.

– Medieomtale er avgjørende for å oppdage og hindre uønsket aktivitet, fordi dette øker alles oppmerksomhet. For vi trenger hjelp fra publikum. Forsvaret og politiet har begrenset kapasitet. Men har du 5 millioner nordmenn som følger med, så har du en fantastisk mulighet til å oppdage mye. sier han.

– Hva med alle meldingene om droner over nær sagt hele Norge for tiden?

– Droneflygingen har ikke økt, men flere er blitt oppmerksomme på dette etter at krigen i Ukraina har satt droner, overvåkning og beredskap på dagsordenen.

Men selv om kanskje 98 prosent av droneaktiviteten viser seg å være ganske harmløs, så er omtalen fortsatt viktig, mener Strømmen. For jo mer omtale, desto flere av dem som har uærlige hensikter blir avslørt.