Artikkelen er mer enn ett år gammel

Arbeidsmiljøkurs for tillitsvalgte

– Arbeidsmiljø er et omfattende tema. På dette kurset får vi snakket om temaer som er spesielt viktig for oss journalister og som er aktuelle nå, for eksempel dekning av krigen i Ukraina og hverdagen i redaksjonen nå som vi har gjenåpnet etter pandemien, sier klubbleder i NTB, Gunnhild Hokholt Bjerve.

Denne uka har 18 klubbledere og verneombud vært samlet på Norsk Journalistlags arbeidsmiljøkurs.

Klubblederen i NTB trekk fram bolkene som handler om hvordan ta vare på journalisters psykiske helse som særlig nyttige.

– Det har handlet om garva journalister som stadig vekk utsettes for belastende inntrykk. Og om hvordan det er å være midlertidig ansatt og oppleve at man er på audition hver dag, og kanskje føler at man ikke kan si fra om ting som er ugreit, sier Bjerve.

– Men minst like viktig som det oppsatte programmet, er muligheten til å møte andre tillitsvalgte, få tips og diskutere rollen og hvordan løse forskjellige utfordringer.

Aktualitet

Klubblederen i Røyken og Hurums Avis, Thomas Rud, er enig i at den sosiale delen har vært viktig på kurset, gjennom å etablere nettverk for videre kontakt og kompetanseutveksling.

Rud peker også på diskusjonen rundt beredskapsplaner som særlig interessant.

– I RHA jobber vi nå med å etablere en nyhetsdesk, noe som gjør beredskapsplaner knyttet til alvorlige hendelser aktuelt. Samtidig er fremtidens arbeidsliv og hjemmekontor svært relevant og spennende, sier Rud.

Lang tradisjon

Kursleder og NJ-rådgiver Trond Idås forteller at NJ har arrangert arbeidsmiljøkurs i mange år.

– Vi ser at journalister møter en del særskilte utfordringer i arbeidsdagen, som ikke fanges opp i ordinære arbeidsmiljøkurs, for eksempel trusler og trakassering, deadline døgnet rundt og utstrakt bruk av midlertidig ansatte, sier Idås.

– Vi ønsker å gi våre tillitsvalgte og redaksjonens verneombud et best mulig grunnlag for å håndtere disse sakene på vegne av medlemmer og andre ansatte i mediehusene, sier Idås.

Det har vært stor interesse for årets arbeidsmiljøkurs, med nærmere 50 påmeldinger. Det legges derfor opp til et nytt arbeidsmiljøkurs i løpet av høsten.

Om kurset

Arbeidsmiljøkurset har to hovedspor.

Det første er den rettslige reguleringen av arbeidslivet, og da særlig ansvaret som påligger arbeidsgiver og kolleger etter arbeidsmiljøloven og avtaleverket.

Det andre sporet er å bygge kunnskap om de arbeidsmiljømessige utfordringene som følger journalistyrket. Denne delen av kurset bygger på undesøkelsene NJ har gjort av alt fra seksuell trakassering, dekningen av terror, tsunami, overgrepssaker og å arbeide på hjemmekontor, til generelle undersøkelser av arbeidsmiljøet i redaksjonene.