Artikkelen er mer enn ett år gammel

Arrangerer temamøter i mikroformat

Etter koronabråstoppen, er de ulike lokallagene i Norsk Journalistlag (NJ) så smått i gang med å få opp aktiviteten igjen. Så langt har det vært sosiale nettmøter der man sitter hjemme med hver sin kaffekopp og skjerm, noen har arrangert quiz, andre har arrangert debattsamtaler på nett.

De strenge smittevernreglene legger begrensninger på hvordan man kan møtes fysisk.

NJs lokallag i Vestfold har på lik linje med de andre lokallagene (fylkeslag) sett seg nødt til å avlyse alle sine arrangementer der folk kommer sammen nå før sommeren. Nå ønsker laget å teste ut en idé der mennesker faktisk kan møtes fysisk.

Mikromøter

– Vi kaller dette mikroarrangementer, eller mikromøter, om du vil. Vi savner å kunne arrangere møter der kolleger og andre samles fysisk. Samtidig er det viktig at vi forholder oss lojalt til myndighetenes smittevernregler. Her har vi alle et ansvar. Dette er ikke tiden for de store arrangementene, men hva med noen bitte små møter? Det er det vi håper å få til når vi nå lanserer mikromøtene våre. Møtene er utendørs og har maksimalt fem deltakere. Tanken er at man møtes og går en tur på rundt en times tid sammen. Hver tur har et tema, gjerne faglig, sier Henrik Ulrichsen, leder av Norsk Journalistlag Vestfold.

Tommel opp fra FHI

Han forteller at opplegget er sjekket ut med Folkehelseinstituttet og fått tommel opp så lenge man klarer å holde en avstand på to meter og at de generelle smittevernrådene følges (se egen faktaboks). Har man symptomer på sykdom, kan man ikke være med.

– Hvert møte skal ha et tema. Tema for mikroarrangementene kan egentlig være hva som helst, alt fra å snakke om jobb, medienes koronadekning, det kan være en forfatter som snakker om historiefortelling, det kan være en fotograf som gir triks og tips om mobiltelefon som kamera. De fleste redaksjoner har en kollega som er rå på lokalhistorie. Da kan man jo møtes på historisk grunn og snakke om hva man ser. Man kan ta en tur i strandsonen og diskutere privatisering og hyttebygging, eller rett og slett gå langs et vann og snakke om en interesse man har, sier han.

En hånd til nye kolleger

Et annet poeng styret i Vestfold er opptatt av, er å fange opp og inkludere nye ansatte som kanskje ikke har rukket å bygge seg opp et sosialt nettverk enda.

– Har du en ny kollega, hvorfor ikke sette opp et mikromøte med en veteran i redaksjonen og din nye kollega? Det kan ikke være enkelt å være nyansatt, kanskje uten et lokalt nettverk, for så å bli beordret til å jobbe alene hjemmefra, sier Ulrichsen.

Testtur

For å teste ut ideen, og for å være sikker på at den faktisk lar seg gjennomføre, tok Ivar Benjamin Østebø, journalist i Tønsberg Blad og Henrik Ulrichsen, en tur ut med tema; mikroarrangementer.

– Mange har nok et behov for å treffes fysisk og savner kanskje en arena for faglige diskusjoner. Som kjent blir jo de aller beste sakene til når kolleger snakker sammen i lunsjen. Dette kan være en måte å stimulere oss til å lage bedre saker, i en tid der mange av oss sitter på hvert vårt hjemmekontor, sier Østebø.

Verneombud

Østebø er i tillegg til å være journalist, også verneombud i Tønsbergs Blad. Han mener dette kan være en anledning til å få bedre kunnskap om hvordan kolleger i redaksjonen egentlig har det for tiden.

– Som verneombud er et viktig med trivsel og ivareta den psykososiale delen av arbeidsmiljøet. Det kan jo være et tema på en slik tur i tillegg til at en tur ut kan gjøre godt for kropp og sjel, sier han.

Fem er ideelt

Selve opplegget med mikromøtene beskriver Ulrichsen slik:

– Dette er i regi av NJs lokallag, men ideen kan plukkes opp av alle. Uansett smittevernbegrensninger tror vi at en gruppe på 3-5 personer er ideelt. Det er kanskje nærliggende at de første turene er sammen med kolleger fra egen redaksjon, men håpet er at dette blir godt mottatt og at grupper av mennesker som kanskje ikke kjenner hverandre så godt, kommer sammen. Styret vil legge ut tips til temaer og sette opp noen slike møter på lokallagets facebookside. Vi kan også tenke oss å knytte til oss ressurspersoner, personer som kan bidra til det faglige innholdet på en slik tur. Vi håper at folk tar noen bilder og deler erfaringer og ideer, slik at dette blir et opplegg som flest mulig blir med på. Det hadde vært kjempegøy om denne ideen sprer seg videre rundt om i ulike lokallag og redaksjoner, sier han.

FAKTA: Smitterveregler

  • Maks antall deltakere pr. mikromøte er fem.
  • Møtene foregår ute og man skal gå en tur som i utgangspunktet varer rundt en time.
  • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå å ta deg i ansiktet.
  • Unngå fysisk kontakt som håndhilsing og klemming.
  • Hold to meters avstand til de andre.
  • Hvis du har symptomer på sykdom kan du ikke delta, men må isolere deg hjemme til ett døgn etter at du er frisk.

Kilde: FHI/Helsedirektoratet