Artikkelen er mer enn ett år gammel

Bekymret for følger av kutt i medie-Norge

Norsk Journalistlag frykter for «hvite flekker» og blindsoner som følge av kuttene i redaksjonene, sier NJs leder Hege Iren Frantzen.

– Vi gir full støtte til vurdering av lokalmedienes rolle som «lim og lupe» i lokaldemokratiet og det er ingen hemmelighet at vi deler frykten for «hvite flekker» og blindsoner som følge av kuttene i redaksjonene, sier NJs leder Hege Iren Frantzen.

I dag deltok Norsk Journalistlag under familie- og kulturkomiteens høringen om regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020.

Frantzen understreket her at det er betydelig færre journalister i dag enn for bare noen år siden.

– En betydelig andel av de 1 170 journalistene som har forlatt jobbene sine i redaksjonene fra 2013 og frem til 2018, jobbet i lokale medier. Det er klart at så mange færre journalister på jobb gir grunn til bekymringen for medienes evne til å ivareta samfunnsoppdraget, sier Frantzen.

Utfordringer

Frantzen sier at NJ er godt fornøyd med en årlig prisjustering av mediestøtten, og at selve budsjettrammen til medieformål utvides.

NJ mener at økningen som er foreslått for produksjonstilskuddet er viktig, etter syv år uten reelle økning. Den foreslåtte økningen kan forebygge nye kutt i redaksjonene, og det er bra at deler av midlene er øremerket prosjekter som skal bidra til økt digital distribusjon av avisene.

– Men bransjen vår har betydelige utfordringer foran seg, sier Hege Iren Frantzen.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande under fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett.

Vanskelig overgang

Den siste tids varslede kostnadskutt i Amedia, Morgenbladet, Dagens Næringsliv og Egmont bekymrer. I Amedia skjer dette til tross for at 43 prosent av konsernets abonnenter allerede er heldigitale.

-Det er altså ikke slik at overgangen til digital produksjon og distribusjon i seg selv ordner opp i medieøkonomien. I budsjettdokumentet står det at økningen av produksjonstilskudd er «en midlertidig økning av mediestøtten for å lette omstillingen for støttemottakere» – vi tror at behovet for støtte vil fortsette å være på dagens nivå i overskuelig framtid, sier Frantzen.

 

NJs leder Hege Iren Frantzen på høring om regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Treffsikker modell

NJ oppfordrer myndighetene til å se nærmere på kriteriene for produksjonstilskudd, når pressestøtten nå moderniseres.

NJs leder bruker også anledningen til å understreke at en samlet mediebransje står bak forslaget om at det må utredes en treffsikker modell som gir fritak for arbeidsgiveravgift for redaksjonelle årsverk i de redaksjonene som ellers står i fare for å svikte samfunnsoppdraget. En slik ordning kan knyttes til driftsmargin og/eller utbyttebegrensninger.

NJs høringssvar om forslag til statsbudsjett for 2020.
Size : 159.2 kB Format : PDF