Artikkelen er mer enn ett år gammel

Belarus: Ikke glem oss!

–­ Det viktigste dere kan gjøre er ikke å glemme oss, sa Andrei Bastunets, leder for det nasjonale journalistlaget i Belarus på konferansen Hauststormen i Bergen. Sammen med kona Sabina Brylo fortalte han om trusler, angrep og arrestasjoner av journalister i hjemlandet.

­ Skrekkregimet til president Aleksandr Lukasjenko og hans sikkerhetspoliti KGB kaller journalister som meg kreftsvulster og parasitter, sa fagforeningslederen.

Bastunets leder Belarus association of journalists, som ble dannet i 1995 i protest mot at Lukasjenko kom til makten med sitt totalitære regime. Brutaliteten toppet seg i august 2020, da titusener tok til gatene etter presidentvalget. Offisielt vant Lukasjenko med ca. 80 prosent av stemmene, men både opposisjonen og mange land nekter å godkjenne resultatet på grunn av omfattende valgfusk.

Hardt og brutalt

De store demonstrasjonene som fulgte, ble møtt med brutale midler fra myndighetene. Brutaliteten har rammet alle typer uavhengige medier hardt – journalister, redaktører og medieeiere. Mange medier ble stengt og nedlagt.

– Også journalister ble også skutt under demonstrasjonene. Skuddet ble rettet mot dem med hensikt, fortalte han.

– Disse to journalistene fikk to års fengsel for å ha strømmet demonstrasjoner, sa Bastunets og pekte opp på skjermbildet av to kvinner over podiet.

29 medlemmer i fengsel

Nå, mer enn ett år etter at demonstrasjonene startet, forsetter forfølgelsen av regimemotstandere for fullt. Myndighetene går gjennom film og poster fra sosiale medier for å spore opp demonstranter og arrestere dem. De har også startet jakt på dem som indirekte bidro til protestene, på alle måter.

– Fortsatt er det 800 politiske fanger i Belarus. 29 av våre medlemmer er fengslet, fortalte Bastunets.

Presset og trakasseringen fortsetter. Sabina Brylo er poet og skribent og har jobbet med journalistikk i mer enn 25 år. Forholdene har blitt verre og verre.

– Mange av oss kaster et blikk ut av vinduet hele tiden, i frykt for at det er vår tur til å bli hentet, sa hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gjestene fra Belarus fikk stående applaus fra en fullsatt sal på Hauststormen.

Kampen fortsetter

De uavhengige journalistene som fortsatt finnes, fortsetter å jobbe, men det blir stadig vanskeligere. De er likevel oppmuntret av at tilliten til de uavhengige mediene fortsatt er dobbelt så høy som til de statlige. Myndighetene har gjort det farlig jobbe med noe som kan lukte samfunns- eller myndighetskritikk. Dermed er det også vanskelig å få kommentarer fra åpne kilder.

– Vi har hatt razzia i kontorene våre to ganger. De tok med seg alt utstyret vårt. Kontoene våre er blitt frosset, fortalte Bastunets.

–Jo hardere de presser oss, jo mer motstand skal de få

27. august i år bestemte Høyesterett at organisasjonen skulle forbys og nedlegges. Nå jobber mange av medlemmene fra eksil i utlandet. Andrei Bastunets og kona Sabina Brylo bor i Litauen. Likevel har organisasjonen fortsatt arbeidet for å bistå journalister.

–­ Hvordan holder dere ut?

–­ Husk at det var vanlige folk kom ut på gatene i protest etter valget. Mange som tidligere støttet regimet hadde også snudd, og ble med på protestene. Støtte fra folket er en sterk motivasjon til å fortsette kampen, Jo hardere de presser oss, jo mer motstand skal de få, sa journalistlagslederen.