Artikkelen er mer enn ett år gammel

Berit Rekaa og Toralf Sandåker fikk Trym-prisen

To sentrale tillitvalgte i Norsk Journalistlag gjennom mange år ble 27. mars hedret med Trym-prisen 2019. Trygve Moe (Trym), som ble NJs første leder for 55 år siden, delte igjen ut prisen.

Med tillitsvalgte fra hele landet i salen, ble prisen delt ut under landsmøtemiddagen onsdag kveld.

Berit Rekaa (NJ i NRK) har vært tillitsvalgt i mer enn 30 år. Hun ble hyllet for sitt smittende humør, for sin omsorg for enkeltmedlemmer og sin utrettelige kamp mot urettferdighet.

Toralf Sandåker (NJ frilans) ble omtalt som en grundig og uslitelig tillitsmann, i ordets rette betydning, for frilanserne i NJ.

Berit Rekaa

(…) Det er få som kan vise til å ha vært leder i tre redaksjonsklubber. Listen over andre tillitsverv er imponerende lang.

Men å være den som har stått fremst i så mange år har kostet. Den sterkeste stormen av dem alle opplevde hun da hun tok opp kampen for et godt samarbeid mellom medarbeidere, klubb og ledelse. Mens klimaet var svært dårlig, klarte hun på imponerende vis å stå oppreist på tross av angrep på egen person.

Hennes gode evner til å utvikle samarbeid var også en sterk bidragsyter til at tre klubber i bedriften ble til en, at miljøer med motstridende interesser til slutt fant sammen i kampen for felles verdier.

(…)

Hun var der da NJ fikk forhandlingsrett i NRK i 1988, og har vært en selvskreven frontsoldat i alle NRKs korte og lange streiker, fra 1991 via 1993 til 2006 og 2018. Men hun har også vært med og avverget dem – og ble alt på 90-tallet lommekjent i riksmeklerens lokaler gjennom lange meklingsnetter.

Toralf Sandåker

Det å være tillitsvalg for frilansjournalister er også krevende, på måter tillitsvalgte i etablerte redaksjonsklubber ikke er. (…) Få har akslet denne oppgaven bedre enn prisvinneren. Hans bidrag til å løfte frilansjournalistenes kår fram i lyset, til å bli en viktig politisk prioritering for hele NJ som organisasjon, har vært betydelig. Han har evnet å jobbe både for å styrke frilansernes egen organisering og politiske kompetanse, og å bevisstgjøre resten av organisasjonen på en forbilledlig måte. Han er masete, men konstruktiv, kritisk, men også selvkritisk, både på vegne av seg selv, og egen yrkesgruppe. Han tar ikke vante tanker og forklaringer for gitt, men vender det kritiske blikket også mot NJs innarbeidede tenkemåter og arbeidsmåter.

Toralf har bidratt til å styrke solidariteten mellom frilansere og fast ansatte, og økt NJs forståelse for hvordan arbeid for frilansernes kår er uløselig knyttet til interessene til organisasjonen som helhet.

Trymprisen

Norsk Journalistlag deler ut Trym-prisen til personer som har arbeidet for sine kollegers ve og vel gjennom organisasjonsarbeid. Trygve Moe (med kallenavnet «Trym») har gitt navn til prisen, han delte ut prisen også i år under organisasjonens landsmøte på Fornebu.

Prisen består av et stipend på 25.000 kroner.

Trygve Moe var leder i Norsk Journalistlag i periodene 1964-1966 og 1970-1983 var han valgt leder i Norsk Journalistlag og i 1984-1985 var han organisasjonens første generalsekretær.