Artikkelen er mer enn ett år gammel

Bretter opp ermene foran vårens lønnsoppgjør

Tillitsvalgte på MBL-området fra hele landet var samlet til tariffkonferanse for å forberede årets lønnsoppgjør. – Målet er å bli enige, men det krever en motpart som forstår å bidra til en løsning, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag.

– Mye skal skje før forhandlingene med MBL 4. og 5. mai, men vi står sterkt og samlet, sa Tryggestad da ha åpnet Tariffkonferansen for MBL. Flere enn 90 klubbledere og sentrale tillitsvalgte var samlet. Det var stort engasjement og forhandlingsutvalget fikk mange innspill.

MBL på besøk

MBLs forhandlingsledelse deltok også på deler av konferansen.
– Det er nyttig å høre deres tilnærming til årets oppgjør. Og de fikk mange gode spørsmål fra våre tillitsvalgte, sa NJ-lederen.

Vær forberedt!

– Det avgjørende er at vi alle er forberedte til lønnsoppgjøret. Det gjelder både det sentrale oppgjøret i mai og lokaloppgjørene etterpå.

Lønnsoppgjøret 2023 er et mellomoppgjør. Det står om penger, ikke tekstkrav. Bransjen gikk så det suste i 2021 og 2022, med noen få unntak. Nå er det mørkere skyer på den økonomiske himmelen, med høy prisstigning. Det rammer både bedriftene og de ansatte. Selv om det sentrale 2022-oppgjøret på MBL-området i utgangspunktet var ganske godt, så spiste høstens prisstigning opp betydelig mer enn lønnstilleggene. Prisstigningen er fortsatt høy og folk kjenner det på lommeboka. Årets oppgjør kan bli utfordrende.

Det trengs to for å bli enige

– Det er vår felles virkelighet, som blir utgangspunktet for oppgjøret. Målet er å bli enige, men det krever en motpart som forstår å bidra til en løsning, så NJ-leder Dag Idar Tryggestad.